Ćulov: Imamo uvjeravanja Nikšića i direktora JP ACFBiH da će se projekat brze ceste nastaviti

Ćulov: Imamo uvjeravanja Nikšića i direktora JP ACFBiH da će se projekat brze ceste nastaviti

Delegacija  Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda, o zastoju i problemima u implementaciji projekta cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, početkom ove sedmice razgovarala je s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i čelnim ljudima JP Autoceste FBiH, na sastanku je prisustvovala i federalna ministrica prometa i komunikacija.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov potvrdio je da su radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno  obustavljeni te da je izvođač  povukao radnike, mobilne timove i mehanizaciju, uz napomenu da je između ostalog, poništen i tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela te da postoje i druga sporna pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja tretira prilazne puteve.

- Imamo uvjerenja premijera Nikšića i direktora Autocesta da će se aktivnosti na implementaciji projekta nastaviti, izabrati nadzor.  Ja ne bih davao nikakve izjave u smislu vremenskih rokova pošto ima toliko stvari koje mogu uticati na implementaciju projekta. Siguran sam da će se projekat tunela realizovati, ali u kojem periodu to niko ne zna – kazao je Ćulov.

Podsjetio je da je na posljednjem tenderu za nastavak radova na tunelu Hranjen ponovo odabrana kompanija Euro-Asfalt te da je slijedom toga JP Autoceste FBiH raspisalo i  tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela Hranjen.

-  Do danas nemamo izabran nadzor, odnosno prije tri sedmice usvojena je žalba na nadzor za probijanje tunela Hranjen što znači da će se morati uraditi ispravke dokumentacije i ponovo objaviti javne nabavke  U međuvremenu izvođač je povukao svoje ljude, mobilne timove uređaje koje koristi, tako da javnost treba znati da se trenutno ne izvode radovi na probijanju tunela Hranjen - naglasio je Ćulov

Osvrnuo se i na probleme oko eksproprijacije za prilazne puteve

- Na Vladi i Skupštini smo imali podatke da se ne radi adekvatno eksproprijacija, da bi pomoćnik gradonačelnika Goražda za katastar na sastanku kod premijera Nikšića iznio podatke da su eksproprijaciju uradili u procentu skoro 92 posto prilazne ceste od strane Pobjede, s južne strane tunela Hranjen. Takođe, Ministarstvo privrede BPK nije moglo izdati rješenje prema postojećem Zakonu o pretvorbi zemljišta jer Zakon izričito kaže da se rješenje  može izdati samo ako se uplati peti primjerak - pojasnio je premijer BPK Goražde.

Dodao je da je nakon sastanka kod premijera FBiH, ministar privrede  pristao izdati rješenje o pretvorbi poljoprivrednog zemljišta na prilaznoj cesti kako bi se krenulo u izdavanje urbanističke saglasnosti prilaznog puta sa južne strane tunela Hranjen, s tim da će se, napomenuo je, na rješenju navesti da je ono važeće, ukoliko se uplata izvrši u roku od sedam dana nakon izdavanja rješenja

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović  smatra da se rješenje o pretvorbi poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, moglo izdati prije godinu dana kada je stigao zahtjev Autocesta.

- Godinu dana se nepotrebno čekalo na rješenje, a nije tačno da grad Goražde nije radio eksproprijaciju. Tek nakon sastanka sa federalnim premijerom i ministicom prometa i komunkacija rješenje će biti izdano, novac će kantonu biti na računu za sedam dana -  potvrdio je Imamović uz poziv Vladi FBiH da o tunelu Hranjen održi sjednicu u Goraždu.

Iz JP Autoceste poručili su da realizacija projekta tunela Hranjen ne zavisi samo od njih zbog njegove složenosti, ali i završetka kompletnog procesa eksproprijacije te ishodovanja svih potrebnih saglasnosti, kao i dozvola od nadležnih institucija i ministarstava, kao i provođenja postupka nabavke za izbor izvođača i nadzora.

- Između ostalog, u toku je i ishodovanje Urbanističke suglasnosti za preostali dio brze ceste gdje postoje određeni problemi u vezi insistiranja plaćanja pretvorbe zemljišta od strane Ministarstva za privredu BPK Goražda koje još uvijek nije u vlasništvu JP Autoceste FBiH, kao i nemogućnost dobivanja suglasnosti od Privrednog društva UNlS ,"Ginex" d.d. Goražde - istakli su.

Također podsjećaju da je u martu 2024. godine potpisan Ugovor sa Izvođačem „EURO-ASFALT” d.o.o Sarajevo za nastavak radova na probijanju tunela Hranjen i izradi primarne tunelske podgrade, kao i izradi dijela sekundarne tunelske obloge, a vrijednost ugovorenih radova je bez  PDV-a 123 miliona.

- Ugovor III je završen krajem januara 2024. godine što je rezultiralo za smanjenjem radne snage, a isto je podrazumjevalo otklanjanje nedostataka na osnovu zapisnika Nadzora, koji prvenstveno nisu bili od velikog značaja po obimu radova i samim tim nisu zahtjevali veću radnu snagu – pojansili su iz ovog preduzeća.

Između ostalog, dodali su da je projektna dokumentacija za projekt brze ceste Hrenovica - Goražde, u sklopu koje se nalazi i tunel Hranjen, u potpunosti završena te da je probijeno 51 posto glavne tunelske cijevi I 51,5 posto servisne tunelske cijevi.

federalna.ba/Fena

tunel Hranjen Goražde