videoprilog Kristine Pranjić (Federacija danas)

Čudno je da se više bojimo cjepiva nego virusa

Omikron val prolazi, brojke padaju, covid odjeli u bolnicama su prazni. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravsta predložio je stoga Federalnoj vladi drastično ublažavanje mjera. Nošenje maske sada je samo preporuka, a dozvoljena su i veća okupljanja

Život se polako vraća u vrijeme prije pandemije. Za početak, ponovno ćemo jedni drugima vidjeti lica. Ovim prijedlogom, nošenje zaštitnih maski u Federaciji više nije obvezno ni u zatvorenim prostorima.

“Jedino gdje će bit obaveza nošenja i dalje maske to su zdravstvene ustanove, socijalne ustanove, ustanove kazneno-popravnog tipa i gradski saobraćajni prijevoz”, navodi Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Čerkez: Nošenje maske više nije obavezno

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je danas Vladi FBiH da prihvati novu mjeru prema kojoj nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru više nije obavezno - potvrdio je Feni pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez. Istakao je da će no&scaron...

I društveni život polako se normalizira. Izuzev noćnih klubova, za koje vam treba CTP potvrda, nema nikakvih ograničenja za okupljanje do 300 ljudi, ističe Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dakle, čini se da smo došli do točke kada je sve na individualnoj odgovornosti. Iako pandemiji nije kraj, koliki stupanj zaštite želi svatko od nas sada će sam odlučivati. A ono najjače oružje i dalje ostaje cjepivo.

Čerkez dodaje kako je čudno da se više bojimo cjepiva nego virusa. Podsjeća kako je broj umrlih od virusa u BiH preko 15 tisuća, a od cjepiva nema smrtnih slučajeva.

“Mi smo ovdje doživjeli svašta u ove dvije godine i kada smo molili i kada smo naređivali i kada smo prijetili. Ja mislim da smo svi izukli jednu društvenu poruku - da svatko mora biti odgovoran za sebe”, poručuje Skočibušić.

Bosna i Hercegovina sa tek 40-ak posto cijepljenih još je daleko od europskih zemalja. Stoga je teško prognozirati hoće li mjere uskoro biti potpuno ukinute ili nas za 15 dana čekaju nove restrikcije. Po dobrom starom običaju, nisu ujednačene ni unutar države. Pa će tako, ukoliko Vlada FBiH usvoji ove preporuke, u Republici Srpskoj na snazi biti znatno oštrije mjere.

federalna.ba

Goran Čerkez Siniša Skočibušić mjere koronavirus