javljanje Hasana Gabele (Dnevnik 2) (Izvor: AA)

Crna Gora: Ništa od smjene Abazovića, Skupština nije usvojila dnevni red

Skupština Crne Gore nije danas raspravljala o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, jer predloženi dnevni red nije dobio potrebnu većinu.

Za dnevni red glasalo je 20 poslanika, 11 je bilo protiv, a 46 uzdržano.

U prijedlogu za razrješenje Abazovića navodi se da su poslanici Građanskog pokreta URA, zajedno s dijelom poslanika Demokratske partije socijalista i ostalih partija bivše vlasti, predali zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

"Abazović, kao predsjednik te političke organizacije, nije javno osporio ovu inicijativu, čime se direktno svrstao u red onih koji rade protiv interesa građana i zajedno kreiranih i definisanih ciljeva", kaže se u obrazloženju Krivokapića.

Prema riječima Alekse Bečića, predsjednika Skupštine, opozicija je na današnjem glasanju imala drugačiji pristup od prošlogodišnjeg, kada je smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić.

Bečić je novinarima nakon sjednice kazao da nisu željeli da rješavaju kadrovska pitanja ukoliko ne postoji dogovor unutar parlamentarne većine.

"Naš odnos je bio istovjetan kada se razrješavao član vlade prošle godine kao i kada su na dnevnom redu bile tri interpelacije", rekao je Bečić.

Prema riječima Bečića, zanimljivo je što je opozicija imala drugačiji pristup od prošlogodišnjeg pristupa, kada je smijenjen Leposavić.

"Ostavljam vam da logicirate i zaključujete o principijelnosti tog pristupa", kazao je Bečić.

Upitan ko je od poslanika podržao dnevni red, Bečić je odgovorio da je opozicija ta koja je dominantno bila uzdržana.

"Ne bih definitivno govorio prije nego vidim evidenciju glasanja. Demokratski front je podržao dnevni red, Demokrate su ostale principijelne najavama da neće podržati razrješenje Abazovića, kao što nismo podržali interpelacije niti smjene vlade", rekao je Bečić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, o čijem razrješenju je trebalo danas da raspravljaju poslanici Skupštine Crne Gore, je saopštio da je "ovo volja naroda".

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) bili su uzdržani prilikom glasanja da se ne dnevni red današnje sjednice Skupštine stavi inicijativa za smjenu vicepremijera Dritana Abazovića, jer posljedice treba da snosi cijela vlada, kazao je poslanik te stranke Raško Konjević.

federalna.ba/AA

Crna Gora Dritan Abazović Zdravko Krivokapić