COVID-19: Sarajevski učenici školsku godinu počinju u klupama, nema restriktivnih mjera
(Izvor: Ilustracija)

COVID-19: Sarajevski učenici školsku godinu počinju u klupama, nema restriktivnih mjera

Održana je sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija u ovom kantonu te zaključeno da nije potrebno uvođenje restriktivnijih mjera.

"Napominjemo da je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra u svim zdravstvenim ustanovama, kazneno-popravnim ustanovama i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i u sredstvima javnog prevoza", saopšteno je iz Kriznog štaba KS.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, stav Kriznog štaba je da se nastava u svim obrazovnim ustanovama može odvijati u klupama.

"Epidemiološka situacija će se u smislu nastave nastaviti pratiti, te će Krizni štab u slučaju pogoršanja donositi restriktivnije mjere", navodi se u saopštenju.  

Za prijem onih pacijenata na hospitalizaciju koji nemaju kliničke znakova oboljenja Covid-19, Krizni štab MZ KS smatra da je dovoljan antigen test, a procjenu o tome da li je potreban PCR test radi ljekar ustanove prilikom prijema. Sigurni klinički znakovi oboljenja Covid-19 imaju svoj put kao što je to bio slučaj do sada, u skladu sa kriznim planovima pripravnosti i odgovorima na pojavu novog koronavirusa.

Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da nabavi lijek Remdesivir i dovoljne količine antigen testova za potrebe JU Dom zdravlja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS preporučuje i vakcinaciju četvrtom dozom za sve osobe iznad 60 godina, imunokompromitirane, onkološke pacijente i osobe sa pridruženim komorbiditetima. Vakcinacija protiv koronavirusa se odvija na svim punktovima porodične medicine svih organizacionih jedinica domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo više ne izdaje Rješenja o izolaciji, MUP KS i KUIP nisu dužni da vrše kontrolu izolacije, a brigu o pozitivnim pacijentima i praćenju njihovih simptoma nastavlja voditi nadležni porodični ljekar koji određuje bolovanje.

federalna.ba/Patria

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS škola epidemiološka situacija Kanton Sarajevo