Čović: Maštanja o federalizmu, građanskom konceptu nema

"Maštanja o federalizmu, građanskoj koncepciji nema", kazao je Dragan Čović nakon još jednog maratonskog sastanka u zgradi Delagacije EU. "Treba početi s tim da sve oko izbora bude zakonito, od Središnjeg izbornog povjerenstva, biračkih odbora, finansiranja kampanje, mora biti zakonito. Mislim da je dobar prijedlog bio da se izmjene koje budu donesene a tiču se izbora članova Predsjedništva i nekih tehničkih izmjena, odmah budu ugrađene u Ustav.

Čović je ponovio već svima dobro poznati princip od kojeg HDZ neće odustati:

"Naš stav je vrlo jasan i drago mi je da se on počesto razumio, a to je da hrvatski narod treba birati svoje predstavnike, tamo gdje je to ustav defnirao, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Mislim da su jučer većina predstavnika i bošnjačkih stranaka to kazali također, da nije dobro da neko drugi Hrvatima bira predstavnike. To je ohrabrujuće, ali kad to treba tako definirati, onda je puno upitnika oko toga", kazao je.

"Ako nismo u stanju sad u 12. mjesecu da se dogovorimo, bojim se da nikada nećemo. Ja osobno mislim da je tako malo ostalo. Vrijeme je da se odluke donesu pa i ako kažemo da Hrvatima ne treba legitimni predstavnik onda to napišimo. Nadam se da nećemo čekati jer obično između dolazaka Palmera i Eichhorst čekamo da nas oni okupe", kazao je Čović.

Na pitanje o tome da prokomentariše navode da su mu svi iz međunarodne zajednice naklonjeni rekao je: "Šta znači svi i šta znači naklonost. Da li je naklonjenost da Hrvati imaju svog predstavnika u Predsjedništvu kao što to u Ustavu piše", pita se Čović.

"Ja im se mogu smao zahvaliti jer su dali doprinos jer žele pronaći rješenje, međutim oni nemaju rješenje. Oni su tražili da se mi isključivo dogovorimo. Ne žele da se modeli zovu po njima. Meni se čini da su svi spremni da se ovo do izborne godine završi. Preuzeo sam obavezu da ću narednih nekoliko dana raditi na tome da ponudimo rješenja", dodao je Čović.

federalna.ba

Dragan Čović delegacija EU Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović Fadil Novalić američke sankcije
0 04.10.2022 15:03
Bakir Izetbegović Dom naroda BiH
0 04.10.2022 14:58
Opći izbori 2022 izbori Bakir Izetbegović SDA
0 02.10.2022 23:20
Denis Bećirović Bakir Izetbegović Opći izbori u BiH
0 02.10.2022 20:48