Conmebol kritikovao kontroverznu izjavu Wengera
(Izvor: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL)

Conmebol kritikovao kontroverznu izjavu Wengera

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) osudila je danas izjavu Arsena Wengera, direktora za razvoj pri Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA), koji je krajem maja rekao da postoji razlika između "Evrope i ostatka svijeta". "Mi odbacujemo i osuđujemo veoma nesrećnu izjavu visokog zvaničnika FIFA-e, veoma bliskog predsjedniku te institucije, Gianniju Infantinu", navodi se u saopštenju južnoameričke konfederacije.

Wenger (72) je na kongresu njemačkih trenera 24. maja u Freiburgu rekao da "francuski napadač Kylijan Mbappe ima afričko porijeklo, ali je trenirao u Evropi, a da je rođen u Kamerunu, ne bi postao takav igrač".

"Postoji Evropa i ostatak svijeta, a ostatku svijeta je potrebna pomoć inače ćemo izgubiti previše talenata", dodao je bivši trener Arsenala.

Iz CONMEBOL-a, kojim predsjedava Paragvajac Alejandro Dominguez, smatraju da Wenger "osim što otkriva neobično nepoznavanje značajnog doprinosa afričkih igrača svjetskom fudbalu, posebno evropskom, pokazuje omalovažavajuću pristrasnost, koja ne vidi napore fudbalera i sportskih institucija van Evrope".

"Mi Južnoamerikanci veoma dobro poznajemo stavove ovog tipa, koji proizilaze iz vjerovanja da svijet počinje i završava u Evropi. Talenat, požrtvovanje i želja za odličnim nastupima afričkih i južnoameričkih igrača moraju da se cijene i poštuju", dodaje se u saopštenju.

federalna.ba/Beta

Arsene Wenger CONMEBOL sport fudbal nogomet Kylian Mbappe
sport Federalni radio
0 14.08.2022 22:33
sport
0 14.08.2022 20:21
sport Federalni radio
0 14.08.2022 16:15
sport atletika Amel Tuka BiH
0 14.08.2022 10:57
sport Federalni radio
0 13.08.2022 23:26