Čolan: Zašto se spremati, zašto igrati?

Novca nema. Ponovo je reagovao Košarkaški savez Bosne i Hercegovine. U saopćenju naše krovne kuće košarke pozivaju državni nivo vlasti da se uključi u rješavanje finansijskih problema koje ima Savez. Iako su košarkaške selekcije izborile kvalifikacije, ali i plasman na velika međunarodna takmičenja, upitan je njihov odlazak.

KSBiH u finansijskim problemima: Uzalud šaljemo dopise, pomoći nema

U cilju informisanja javnosti, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine osjeća obavezu saopštiti kako je i dalje suočen s finansijskim problemima uzrokovanih ogromnim troškovima za pripreme reprezentacija i njihovo učešće na velikim takmičenjima. Ministarstvo kulture i...

O problemima i potencijalnim rješenjima – za emisiju Federacija danas je govorio Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Ugrožen je odlazak naših košarkaša i košarkašica na Eurobasket i Svjetsko prvenstvo, kazao je Čolan.

Za pripreme bilo koje selekcije treba 45-50 dana – to je odigravanje 4-6 prijateljskih utakmica, 18 igrača, 25 ljudi ukupno, objašnjava Čolan: “Za male selekcije je to 120.000 maraka, a to su četiri selekcije, te još dvije mlađe – 50-60 hiljada maraka. Za seniore i seniorke minimalni iznos za jedne pripreme je 300-400 hiljada maraka”.

U ovom momentu KSBiH nema novčanih sredstava na raspolaganju, kazao je Čolan i dodao kako su proteklih 30 dana obezbijedili i potrošili 600 hiljada maraka na prvi dio priprema.

Igračima ni jako teško palo da ne odu na jedno veliko takmičenje – kao što je Evropsko prvenstvo ili historijsko Svjetsko za naše djevojke, podsjeća Čolan: “Bio bi to baš poraz i našeg društva i košarkaškog sporta”.

Ovo je skandal koji može utjecati dosta na razvoj košarke u BiH, upozorava Čolan jer - zašto se spremati, zašto igrati?

Problem finansiranja Saveza treba da riješi država, eniteti, svi nivoi vlasti, kaže Čolan - ono treba biti u budžetu, a ne svake godine da se aplicira na javne pozive.

O sankcijama FIBA-e još je rano govoriti, kaže Čolan, ali ih ne možemo zanemariti – da nas isključe iz daljnjih kvalifikacija, da nam zabrane zabrane učešće za naredno Evropsko prvenstvo za mlađe selekcije...

Nemamo pravo ljuti što se veliki broj naših igrača odlučuje da igra za druge reprezentacije, kaže Čolan na kraju.

Dodao je još kako smo probili sve rokove za plaćanje odlaska na EP i SP, samo smo uspjeli to prolongirati – na sedam dana.

federalna.ba

Amer Čolan košarka Federacija danas KSBIH
Federacija danas
0 04.10.2022 19:03
Federacija danas
0 03.10.2022 19:06
Federacija danas
0 30.09.2022 18:11
Federacija danas
0 29.09.2022 18:21