Clinton: Memorijalni centar Srebrenica podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost
(Izvor: AA)

Clinton: Memorijalni centar Srebrenica podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost

Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio je povodom obilježavanja 20. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari da je to mjesto sjećanja i promišljanja i podsjetnik cijelom svijetu na, kako je kazao, našu zajedničku ljudskost.

Clinton je u videoobraćanju prisutnima izrazio zahvalnost zbog mogućnosti da se pridruži obilježavanju dvadesete godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica.

"Nikada neću zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine. Kao što sam rekao tog dana, nadao sam se i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalnog centra i jeste upravo to i još mnogo više. To je mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da moramo biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile više nikada ni u Bosni i Hercegovini ni bilo gdje drugo", rekao je Clinton u videoobraćanju prisutnima.

Bivši američki predsjednik je na današnji dan 2003. godine otvorio Memorijalni centar u Potočarima, kod Srebrenice, kada je ukopano 107 žrtava. Danas je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su doprinijeli da Memorijalni centar postane ono što jeste.

"Dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih. Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još uvijek vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost", poručio je Clinton.

federalna.ba/AA

Bill Clinton
Richard Nixon Bill Clinton Ukrajina Rusija
0 23.07.2023 15:44
Memorijalni centar Potočari Bill Clinton
0 20.09.2022 08:49
Bill Clinton
0 17.10.2021 19:10
Bill Clinton Joe Biden
0 16.10.2021 13:13