Članovi 'Zelenih beretki' odali počast poginulim u bivšoj Dobrovoljačkoj

Članovi Udruženja "Zelene beretke", borci Armije RBiH i građani Sarajeva danas su u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj, obilježili godišnjicu jednog od presudnih događaja u odbrani glavnog grada i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad Vahid Alić kazao je da su se okupili kako bi odali počast borcima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i BiH.

- Drugi i treći maj obilježavamo kao najznačajniji datum iz perioda agresije na BiH. Na ovaj dan je odbranjeno Sarajevo, BiH, ali i predsjednik RBiH Alija Izetbegović - rekao je Alić.

Podsjetio je da je kolona JNA bila legitimna meta, nakon što je dan ranije napala Predsjedništvo i pokušala napraviti državni udar, te na aerodromu uhapsila predsjednika Aliju Izetbegovića i članove njegove delegacije.

- JNA je krajem 1991. i početkom 1992. godine izmjestila kompletno teško naoružanje na padine Sarajeva s izgovorom da ga ukopava s namjerom da može braniti Sarajevo. To je taj čvrsti obruč koji je napravila JNA i predala ga paravojnim formacijama - rekao je Alić.

Istakao je da od 3. maja počela opsada grada koja je najduže trajala u povijesti modernog ratovanja, te da imaju posebne emocije prema ovom datumu.

federalna.ba/Fena

Dobrovoljačka Zelene beretke godišnjica