Članovi Zajedničkog kolegija PSBiH razgovarali s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta

Članovi Zajedničkog kolegija PSBiH razgovarali s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održali su sanas sastanak s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta i predsjednikom Organizacije muslimanskih učenjaka Mohammadom bin Abdulkarimom Al-Issom, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Članovi Zajedničkog kolegija  pozdravili su svako zalaganje za dijalog. Istaknuli su da je Bosna i Hercegovina podneblje u kojem o mnogim pitanjima ne postoji saglasnost ključnih političkih aktera, međutim, kako je rečeno, ulažu se napori da se dijalogom postignu kompromis i rješenja koja će potaknuti prije svega jačanje stabilnosti, ekonomski prosperitet i čvrst evropski put Bosne i Hercegovine.

Članovi Zajedničkog kolegija izrazili su čvrstu opredijeljenost da naša zemlja učestvuje u svim inicijativama koje doprinose dijeljenju zajedničkih vrijednosti i ostvarenju zajedničkih ciljeva koji doprinose stabilnosti i prosperitetu svakog čovjeka u savremenom svijetu. U tom svijetlu, Al-Issa je izrazio ideju da Sarajevo, kao jedinstveno mjesto susreta svjetskih civilizacija, postane trajni domaćin svjetskog foruma za dijalog kultura i civilizacija.

Tokom današnjeg razgovora izraženo je zadovoljstvo što je u Sarajevu uspješno odžana Međunarodna konferencija „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“, koja je okupila više od 400 predsjednika i članove parlamenata, vjerskih lidera, predstavnika civilnog društva, članova akademske zajednice i drugih stručnjaka iz velikog broja zemalja.

federalna.ba/Fena

PSBiH