Članovi kolegija oba doma PSBiH s predsjedavajućim OSCE-a

Članovi kolegija oba doma PSBiH s predsjedavajućim OSCE-a

Članovi Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s delegacijom Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), koju predvodi predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniew Rau.

Članovi rukovodstva parlamentarnih domova izrazili su zahvalnost Misiji OSCE na višedecenijskom svestranom doprinosu razvoju demokratskih procesa u BiH.

Kako je istaknuto, Misija OSCE u BiH je patner koji s puno entuzijazma radi s političkim zvaničnicima i institucijama, te ustanovama na svim nivoima vlasti, ali i s civilnim društvom, te ranjivim i svim drugim kategorijama bosanskohercegovačkog društva - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Po riječima predsjedavajućeg Raua, OSCE će i dalje biti prisutan na način da će pomagati realizaciju odluka koje donesu domaći politički akteri.

Tokom razgovora, članovi Kolegija Doma naroda Nikola Špirić i Bakir Izetbegović te Kolegija Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, Borjana Krišto i Denis Zvizdić, te Marina Pendeš u svojstvu izaslanice zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, predočili su visokom gostu, šefici Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i ostalim članovima delegacije vlastita viđenja aktuelnog političkog trenutka Bosne i Hercegovine.

Naglasili su, pritom, da u vezi puta ka članstvu u Evropskoj uniji kao jednom od dva ključna vanjskopolitička prioriteta BiH, među svim političkim snagama postoji puni konsenzus, ali da odugovlačenje s dodjelom kandidatskog statusa i podizanje kriterija u BiH može proizvesti nepotrebni rast euroskepticizma - navodi se u saopćenju.

Istovremeno, kako je rečeno, prisutno je nepovjerenje i manjak unutarnjeg dijaloga, te konsenzusa što značajno usporava donošenje odluka bitnih za dalji napredak BiH.

U saopćenju se navodi da je Rau danas istaknuo da je trenutno prisutno nepovjerenje između Bosne i Hercegovine i dijela Evropske unije, što također usporava proces približavanja naše zemlje EU.

Međutim, kako je rekao, teško je očekivati da će ono biti smanjeno i otklonjeno ukoliko se ne uspostavi povjerenje među političkim snagama u BiH, a sugerirao je da se taj proces otvori najprije među nosiocima funkcija i političkim snagama u vrhu državne vlasti - saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

federalna.ba/Fena

PSBiH OSCE
Brian Aggeler VSTVBiH Halil Lagumdžija OSCE
0 09.11.2022 17:00
Milan Vukadinović Foča(FBiH) OSCE Misija OSCE-a
0 01.11.2022 17:26
OSCE glavni tužilac Milanko Kajganić
0 20.10.2022 17:56
Velika Britanija SAD EU OSCE CIK BiH
0 11.10.2022 10:42
PSBiH Predstavnički dom
0 04.10.2022 17:00