Članovi delegacije PSBiH u PSVE razgovarali u Strazburu sa izvjestiocima monitoring komiteta PSVE

Članovi delegacije PSBiH u PSVE razgovarali u Strazburu sa izvjestiocima monitoring komiteta PSVE

Tokom četvrtog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) u Strazburu članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSVE susreli su se sa izvjestiocima Monitoring komiteta PSVE za Bosnu i Hercegovinu Zsoltom Nemethom iz Mađarske i Aleksandrom Nikoloskim iz Sjeverne Makedonije.

Primarna tema susreta bio je monitoring izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je u pripremi i o kome će se naredne godine raspravljati i izjašnjavati u PSVE. S tim u vezi, izvjestioci su informirali članove Delegacije o svojoj nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini i susretima koje su imali sa predstavnicima vlada i institucija svih nivoa vlasti, kao i predstavnicima međunarodne zajednice i nevladinih organizacija.

U narednom periodu očekuje se saslušanje u okviru Monitoring komiteta uz prisustvo predstavnika sudske vlasti i međunarodne zajednice. Po okončanju izrade prve verzije izvještaja, što treba biti do kraja godine, institucije Bosne i Hercegovine će biti u prilici dati svoje komentare.

Izvjestioci su potcrtali da smatraju da je uočljiv napredak na evropskom putu, te su oba izvjestioca potpisali inicijativu članova Delegacije PSBiH u PSVE za ubrzano odobravanje datuma početka pregovora sa Evropskom unijom (EU) za Bosnu i Hercegovinu.

Članovi Delegacije komentirali su izlaganje izvjestilaca, informirali ih o aktuelnim političkim dešavanjima, te dobili informacije o fokusnim tačkama budućeg izvještaja. Ono oko čega su članovi bh. delegacije imali potpuni konsenzus jeste da postoji momentum koji je potrebno pokušati iskoristiti kako bi Bosna i Hercegovina napravila iskorak na evropskom putu.

Dio razgovora posvećen je i dolazećim izborima za Evropski parlament, te mogućim refleksijama na politiku proširenja EU.

Sa izvjestiocima za BiH dogovoren je novi susret u toku januarskog zasjedanja PSVE, te je dogovorena komunikacija u vremenu do tada.

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović, Darijana Filipović, Sabina Ćudić, Miroslav Vujičić, Mladen Bosić i Mia Karamehić-Abazović učestvovali su na četvrtom dijelu redovnog zasjedanja PSVE, koje je od 9. do 13. oktobra održano u Strazburu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

federalna.ba/Fena

PSVE PSBiH