Članovi delegacije PSBiH na sastanku s izvjestiocem Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za BiH

Članovi delegacije PSBiH na sastanku s izvjestiocem Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za BiH

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), predsjedavajući Delegacije Saša Magazinović i članovi Snježana Novaković Bursać, Sabina Ćudić i Branislav Borenović, održali su danas u Strazburu zajednički sastanak s izvjestiocem PSVE za Bosnu i Hercegovinu Zsoltom Nemethom iz Mađarske.

Izvjestilac Nemeth informirao je članove Delegacije o procesu pripreme za usvajanje Monitoring izvještaja za Bosnu i Hercegovinu. U narednim danima ovaj izvještaj bit će poslan vlastima u BiH, koje će imati priliku da daju svoje sugestije. Nakon toga, nastavlja se procedura usvajanja u PSVE koja podrazumijeva stav odgovarajućih komiteta, a onda i glasanje na plenarnoj sjednici. Očekuje se da bi se PSVE mogla izjasniti o ovom izvještaju na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja koje će biti održano u oktobru ove godine.

Članovi Delegacije susreli su se i sa predstavnicima Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija). Predstavnici Venecijanske komisije upoznali su članove Delegacije sa svojim aktivnostima u vezi sa aktuelnim zakonima u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na ekspertska mišljenja dostavljena bh. vlastima u vezi sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i sa Zakonom o sudovima.

Iskazali su spremnost da u narednom periodu pruže pomoć kroz davanje mišljenja za ključne zakone koji će se naći u parlamentarnoj proceduri. Članovi Delegacije PSBiH u PSVE istaknuli su da će saradnja sa ovim ekspertskim tijelom Vijeća Evrope biti nastavljena i u narednom periodu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

federalna.ba/Fena

PSVE PSBiH