videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Članovi BORS-a protestirali pred prostorijama SDP-a u Banjaluci

Zvaničan motiv - upitna sigurnost sudionika. To je razlog koji se indirektno navodi za otkazivanje svečane akademije povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine najavljene u Banjaluci.

Uz povike su u Banjaluci dočekani predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a. Članovi Boračke organizacije protestovali su zbog ranije najave održavanja svečane akademije povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji se u RS-u zvanično ne priznaje i ne slavi.

Akademija je otkazana jer je policija zabranila skup, a Nikšić i Konaković su uz jako policijsko osiguranje nakon kratkog boravka napustili Banjaluku.

"RS je u Bosni i Hercegovini i dio je Bosne i Hercegovine i žao mi je što ste u zabludi, nikad nećete biti u Srbiji, i kad idete tamo idete kao Bosanci s pasošem”, rekao je Nikšić novinarki koja ga je pitala da li zna da se nalazi u RS-u.

“Ovo je jedan od najljepših bosanskohercegovačkih gradova i zaista nema razloga da bilo ko bude nesretan ili nezadovoljan našim dolaskom”, dodao je Konaković.

Okupljeni članovi Boračke organizacije klicali su Miloradu Dodiku. Najavu o mogućem održavanju proslave državnog praznika vide kao provokaciju, ali i uvredu za poginule borce i RS.

"Jučer smo dobili informaciju da je zabranjeno okupljanje i da akademije neće biti, međutim, u medijima je najavljaeno da će se oni ipak okupiti danas. Iz tog razloga mi smo došli ovdje da vidimo postoji li to - ne postoji i da na demokratski adekvatan način izrazimo nezadovoljstvo jer smatramo da je to vrijeđanje i nas živih boraca i svih onih koji su dali živote za stvaranje RS-a", izjavio je predsjednik BORS-a Radan Ostojić.

Banjalučka policija je, pod izgovorom pogoršane sigurnosti, zabranila skup u organizaciji SDP-a. Prethodnih godina SDP je u Banjaluci obilježavao Dan državnosti Bosne i Hercegovine bez ikakvih incidenata.

federalna.ba

Banja Luka Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Svjetski dan rijetkih bolesti Banjaluka Banja Luka
0 23.02.2024 18:26
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36
Banja Luka hapšenja
0 14.02.2024 12:24
Lokalni izbori Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković Jelena Trivić Milorad Dodik
0 11.02.2024 17:50