Cikotić-Vulin: Otvorene mogućnosti proširivanja saradnje BiH i Srbije
(Izvor: AA)

Cikotić-Vulin: Otvorene mogućnosti proširivanja saradnje BiH i Srbije

Problem ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uopšte, zajednički je problem BiH i Srbije koje "neće pristati da budu parking za migrante", poruka je današnjeg sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina. Na sastanku je potpisan i sporazum o pograničnom saobraćaju, graničnim prelazima i kao i aneks Sporazuma o zajedničkim lokacijama na graničnom prelazu mostu Bratunac - Ljubovija.

Kad bi bezbjednosne strukture dviju zemalja funkcionisale kao kriminal u njima, imale bi se čime pohvaliti. Ovako, pred njima je dug put i zajednička borba

"Istina je da političari još nisu uspjeli da naprave ni Evropu bez granica, a kamoli šta drugo, ali kriminalci jesu. Oni imaju Evropu bez granica, svijet bez granica, bez viza, prepreka, a i naše policije moraju tako da se ponašaju", kazao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

"Ideal naših sigurnosnih struktura je da budemo na nivou saradnje na kojoj sarađuju kriminalci, jer oni sarađuju daleko neposrednije, sa većim stepenom interesa, povjerenja i bez većih prepreka", rekao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

A  prekogranični kriminal, u posljednje je vrijeme, najviše izražen u oblasti ilegalnih migracija sa kojima se ove dvije zemlje suočavaju, obzirom da je srbijansko-bosanska granica jedan od glavnih puteva migranata ka zemljama Zapadne Evrope.

"Niko od nas ne želi da postane parking za migrante. Republika Srbija to sigurno neće biti, a vjerujem da ni nadležni u BiH, RS, neće prirediti svojim građanima da postanu parking za migrante-našom zajedničkom saradnjom izborićemo se da to i ne budemo", rekao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

"I mislim da smo danas, u tom pogledu, postigli jedno razumijevanje uz učešče velikog broja kompetentnih saradnika, direktora agencija, nosioca odgovornosti i mislim da ćemo u tom pogledu, u danima pred nama, moći da se nadamo boljoj saradnji", izjavio je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

I dok su ilegalni prelasci veliki problem, sa legalnim ide nešto teže. Jer, Sporazum o pograničnom saobraćaju, graničnim prelazima, kao i aneks Sporazuma o zajedničkim lokacijama na graničnom prelazu mostu Bratunac - Ljubovija, tek danas je ugledao svjetlost dana.

"Predugo smo čekali da most bude u funkciji, predugo čekamo da ljudi skrate vrijeme kada putuju, da roba pojeftini, predugo čekamo zbog birokratije, ni zbog čeg' drugog da ono u šta smo zajedno uložili i nadu i trud i novac bude na raspolaganju ljudima sa obe strane Drine", smatra Vulin.

Otvaranje Novog mosta dio je šireg projekta izgradnje auto-puta, a potpisani sporazum i predstavljaju pravni okvir koji će regulisati i ubrzati i druge procedure.

federalna.ba/Ivana Đurđević Bajić

Selmo Cikotić Aleksandar Vulin
Veljko Belivuk Aleksandar Vučić Aleksandar Vulin Srbija
0 03.08.2021 20:58
Selmo Cikotić Miguel Berger BiH Njemačka
0 02.08.2021 17:56
Selmo Cikotić Aleksandar Vulin Federalni radio Radio Federacije BiH
0 27.07.2021 17:52