CIK: Riješen problem finansiranja lokalnih izbora-ministar Amidžić doznačio novac

Prilog: Sanela Hodžić

 

Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Irena Hadžiabdić potvrdila je da je problem vezan uz finansiranje predstojećih lokalnih izbora riješen, zahvaljujući državnom Ministarstvu finansija i njegovoj odluci o privremenom finansiranju.

Očekivano, opozicija iz Republike Srpske oštro je reagirala na činjenicu da je ministar finansija Srđan Amidžić postupio po Zakonu o finansiranju državnih institucija koji je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Odlukom o privremenom finansiranju, koju je donio državni ministar finansija Srđan Amidžić, Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačeno je više od sedam miliona maraka, koliko su i tražili za provođenje izbora, kaže predsjednika CIK-a Irena Hadžiabdić.

„Ali, s obzirom da je izmjenama i dopunama Izbornog zakona u nadležnost CIK-a stavljeno dosta novih aktivnosti, pa i testiranje i provedba određenih pilot-projekata u vezi sa izbornim tehnologijama, mi ćemo morati tražiti dodatna sredstva."

Hadžiabdić napominje da pripreme za predstojeće lokalne izbore u našoj zemlji teku dobro, te da je plan CIK-a da najkasnije do 9. maja raspiše izbore.

"To je posljednji dan, jer se izbori moraju raspisati 150 dana prije dana izbora. Sve ćemo učiniti da 6. oktobra birači u BiH izađu na lokalne izbore i da sve bude spremno."

Šef Kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak ponovo je optužio vladajući SNSD za dvoličnu politiku, reagirajući na činjenicu da je ministar finansija Srđan Amidžić postupio po Zakonu o finansiranju institucija BiH koji je visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo u junu 2022. godine. Crnadak ocjenjuje da je to još jedan dokaz da SNSD "manipulira i vara vlastiti narod".

Kada se ovo prevede na srpski, jasno je da u Sarajevu Dodik i SNSD uredno, u miru i tišini, provode sve što Šmit donese, a sluđuju narod Republike Srpske da ga ne priznaju i ne poštuju“, poručio je, među ostalim, Crnadak.

Slično je reagirala i članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević. Ona je ustvrdila da je instrukcija ministra Amidžića o privremenom finansiranju za period april-juni "potpuno ogolila sve laži SNSD-a o neprihvatanju Šmita i Izbornom zakonu Republike Srpske“:

„Ovim su potvrdili i da su najobičnije laži priče o Izbornom zakonu Republike Srpske i Republičkoj izbornoj komisiji.“

Za to vrijeme predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i danas, prema ustaljenom receptu, prijeti, vrijeđa i postavlja ultimatume:

„Krajem ove ili početkom sljedeće sedmice pokrenućemo inicijativu da u Parlamentarnoj skupštini BiH razmatramo ovu situaciju. Ako to ne bude, RS će ići svojim putem što se tiče izbornog zakona i provesti izbore na osnovu zakona koji ćemo donijeti u RS-u.“

Podsjećamo, glavni razlog zbog kojeg je visoki predstavnik Kristijan Šmit prije skoro dvije godine nametnuo izmjene Zakona o finansiranju institucije BiH je da se osigura novac potreban CIK-u za održavanje općih izbora te godine. U međuvremenu, šest mjeseci pred održavanje lokalnih izbora 2024, nametnuo je više od stotinu izmjena Izbornog zakona. Njima se, među ostalim, sprečava trgovina mjestima u biračkim odborima, kandidatura osuđenim ratnim zločincima, osigurava ravnopravnost spolova i veća transparentnost kad je riječ o imovini i finansiranju kampanja. Domaćim vlastima je ostavio rok od tri sedmice da korigiraju tekst Zakona. 

Aktuelnosti