CIK: Prijavilo se 108 političkih subjekata za učešće na Općim izborima

CIK: Prijavilo se 108 političkih subjekata za učešće na Općim izborima

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine, u petak u 16.00 sati je istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i neovisnih kandidata za učešće na Općim izborima ove godine, koji će biti održani u nedjelju, 2. oktobra, saopćeno je iz Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

U propisanom roku, Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predato je 108 prijava političkih subjekata. Prijavu za ovjeru za učešće na Općim izborima 2022. godine podnijela je 91 politička stranka i 17 neovisnih kandidata.

Zanimljivo je da su stranke koje podržavaju Denisa Bećirovića predale i svoju prijavu za Predsjedništvo BiH. Pored SDP-a, isto je učinila i Naša stranka te Narod i Pravda, ali i SBB i NES. Većina koja je stala uz Bećirovića, iz nekog razloga ima asa u rukavu.

Njihove prijave vidljive su u preliminarnom spisku Centralne izborne komsije BiH, koji je objavljen na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

Na osnovu Odluke o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradnim danima i noćnog rada, koju je usvojila Centralna izborna komisija BiH, ovaj vikend je radni za sve uposlene u Sekretarijatu Cerntralne izborne komisije BiH i pristupilo se vrlo obimnoj i zahtjevnoj provjeri potpisa podrške birača političkim subjektima za učešće na Općim izborima.

Centralna izborna komisija BiH će u skladu sa propisanim rokovima izvršiti  provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili listi neovisnih kandidata.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata je od 6. do 14. juna do 16.00 sati.

federalna.ba

CIK BiH izbori stranke