CIK: Kandidat za ministra finansija i trezora BiH ispunjava potrebne uslove za imenovanje
(Izvor: AA/Arhiva)

CIK: Kandidat za ministra finansija i trezora BiH ispunjava potrebne uslove za imenovanje

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je razmatrala Izvještaj o izvršenim provjerama predloženog kandidata za funkciju ministra finansija i trezora BiH u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon izvršenih provjera, CIKBiH je danas izdao potvrdu da Srđan Amidžić, kandidat za funkciju ministra finansija i trezora BiH u Vijeću ministara BiH ispunjava sve potrebne uslove propisane odredbama člana 1.6, 1.7, i 4.2 Izbornog zakona BiH za imenovanje na funkciju u Vijeće ministara BiH - saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da je CIKBiH u petak, 23. juna 2023. godine, primio akt predsjedavajuće Vijeća ministara BiH kojim su dostavljeni popunjeni obrasci, propisani od strane Centralne izborne komisije BiH, za kandidata za funkciju ministra u Vijeću ministara BiH, u skladu sa  članom 10c. i 10d. tačka b) Zakona o Vijeću ministara BiH.

Iz CIK-a BiH napominju da je uvidom u bazu podataka Centralne izborne komisije BiH, utvrđeno da Srđan Amidžić ima mandat odbornika u Skupštini Grada Banja Luka osvojen na Lokalnim izborima 2020. godine, sa kandidatske liste političkog subjakta Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD - Milorad Dodik.

Podsjećaju da je članom 1.8 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da jedna osoba može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim zakonom nije drugačije regulirano.

Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu.

Također je nespojivo istovremeno vršenje više od jedne funkcije u izvršnim organima vlasti - navode iz CIK-a BiH.

federalna.ba/Fena

Srđan Amidžić CIK BiH
CIK BiH Suad Arnautović izborni centri
0 30.11.2023 09:39
Srđan Amidžić budžet Vijeće ministara BiH
0 22.11.2023 15:03
Srđan Amidžić
0 19.11.2023 13:35
Srđan Amidžić Helena Lagerlöf Švedska Ministarstvo financija i trezora BiH
0 14.11.2023 16:55