CIK izglasao odluke o prestanku mandata Novaliću i Bajramoviću
(Izvor: Fena)

CIK izglasao odluke o prestanku mandata Novaliću i Bajramoviću

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine prihvatila je na hitnoj sjednici odluke o prestanku mandata federalnim zastupnicima Fadilu Novaliću i Halilu Bajramoviću.

Razlog je što su protiv Novalića i Bajramovića izrečene sudske presude, odnosno Centralnoj izbornoj komisiji dostavljene, na njen upit, potvrde o pravosnažnosti.

Mandat Novaliću prestaje s datumom pravosnažnosti presude, 26. januarom 2024., a Haliloviću od 8. novembra 2023., također shodno pravosnažnosti sudske odluke, konstatirao je na sjednici CIK-a Željko Bakalar koji je vodio ovo zasjedanje u odsustvu predsjednice Irene Hadžiabdić.

Zamjenski mandati u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta bit će dodijeljeni nakon što ove odluke postanu pravomoćne, rekao je također Bakalar.

Fadil Novalić, zastupnik Stranke demokratske akcije i prethodni premijer Federacije BiH, osuđen je na četiri godine zatvora u predmetu poznatom u javnosti po kolokvijalnom nazivu 'afera respiratori', dok je Bajramović, zastupnik Naroda i Pravde, osuđen na tri godine zbog obmana pri davanju kredita.

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić Halil Bajramović CIK