CIK BiH Tužilaštvima podnio 44 krivične prijave
(Izvor: AA/Arhiva)

CIK BiH Tužilaštvima podnio 44 krivične prijave

Centralna izborna komisija BiH je od 4. maja, kada su raspisani opšti izbori, nadležnim tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo, saopšteno je iz ove komisije.

Iz CIK-a BiH navode da su se informacije koje su uglavnom primljene od građana, odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH,  glasanje putem pošte i mobilnog tima, kao i za navodnu kupovinu glasova, te da su sve  putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima.

"Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića CIK BiH je po službenoj dužnosti dostavio prijave Tužilaštvu BiH", napominje se u saopštenju.

CIK BiH će, kako ističe se u saopštenju, u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati.

"Za biračke odbore i opštinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenuće prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za sprovođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu", poručuju iz CIK-a. 

federalna.ba/Srna

CIK BiH krivične prijave
CIK BiH SIP BiH Anna Lührmann Irena Hadžiabdić
0 08.02.2024 17:48
CIK BiH Irena Hadžiabdić Johann Sattler
0 16.01.2024 13:38
Christian Schmidt CIK BiH Irena Hadžiabdić Goran Mišković
0 12.01.2024 17:30
Željko Bakalar CIK BiH SIP BiH Dom naroda Dom naroda BiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 28.12.2023 19:30