CIK BiH: Promoviranje inicijative za obilјežavanje Svjetkog dana izbora
(Izvor: Fena/CIKBiH)

CIK BiH: Promoviranje inicijative za obilјežavanje Svjetkog dana izbora

Na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalјa članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u mjesecu februaru utemelјi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavlјao zaštitni znak demokratskih izbora - kao Svjetski dan izbora. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine već osamnaestu godinu promovira tu inicijativu.  

Tim povodom danas je Centralna izborna komisija BiH u svom Centru za edukaciju održala interaktivno predavanje učenicima i studentima o temi "Izbori: zakonodavstvo, proces i institucije u BiH".

Kao gosti su prisustvovali predstavnici Udruženja izbornih zvaničnika u BiH i članovi pojedinih općinskih izbornih komisija. Prigodnim govorom obratila se Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH dok je predavanje održao Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.

Poslana je zajednička poruka da je potrebno u kontinuitetu raditi na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

Prvi četvrtak u februaru predložen je kao datum obilježavanja Svjetskog dana izbora jer je većina međunarodnih sporazuma u području izbora potpisana na ili oko tog datuma.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je i općinske/gradske izborne komisije da na prigodan način promoviraju inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana izbora, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH. 

federalna.ba/Fena

CIK BiH