CIK BiH: Prihvaćen Izvještaj Glavnog centra za brojanje
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

CIK BiH: Prihvaćen Izvještaj Glavnog centra za brojanje

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine prihvatila je na današnjoj sjednici Izvještaj Glavnog centra za brojanje.

Direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković je kazao da je CIK BiH 10. oktobra 2022. donio naredbu Glavnom centru za brojanje da se izvrši kontrolno brojanje svih glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Postupajući po naredbi CIK-a BiH, Glavni centar za brojanje je prebrojao 2.238 biračkih mjesta, te utvrdio rezultate glasanja na tim biračkim mjestima.

Također, imali su zadatak da izvrše kontrolu neiskorištenih glasačkih listića i kontrolu nevažećih glasačkih listića.

- Do trenutka podnošenja ovog izvještaja u Glavni centar za brojanje nisu dostavljene 62 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima i Glavni centar za brojanje nije mogao da izvrši kontrolu u ovome dijelu - naveo  je Mišković.

Napomenuo je da se Glavni centar za brojanje suočio s velikim problemima prilikom realizacije ove naredbe, a koja se odnosi na način pakiranja izbornog materijala koji je bio u najvećem broju slučajeva nepropisno zapakiran.

Rekao je i da im nisu dostavljena 23 izvoda iz Središnjeg biračkog  popisa.

- Kontaktirali smo izborne komisije osnovnih izbornih jedinica i tražili informaciju gdje su zapakairali te izvode. Morat ćemo donijeti jednu novu naredbu da otvaramo vreće sa drugih nivoa, pošto ti izvodi nisu pravilno bili zapakirani kako je propisano - naveo je Mišković.

Dodao je da se određena zapažanja Glavnog centra za brojanje tokom kontrolnog brojanja odnose, u prvom redu, na pakiranje.    

- Imamo situaciju da smo veliki broj glasačkih listića koji su bili nevažeći ili validni, da smo ih našli među oštećenim glasačkim listićima. Da se glasački listići za jednog kandidata nalaze u buntovima glasačkih listića za drugog kandidata. Da smo nevažeće glasačke listiće nalazili u buntovima prebrojanim za određenog kandidata. Da se razlikuje broj pečata sa brojem pečata unesenog u odgovarajuće obrasce. Da su vreće dolazile nezapečaćene, da smo imali poderanih vreća, da smo u vrećama nalazili materijale drugog nivoa - kazao je Mišković.

Po njegovim riječima, uočen je veliki broj ovakvih nepravilnosti.

Kazao je da je ukupan broj nevažećih listića 38.018, od čega 21.178 neoznačenih, te 16.840 po nekim drugim kriterijima.

Istaknuo je da su prilikom kontrolnog brojanja našli i iskopirane, isprintane glasačke listiće, te da su obavijestili Tužiteljstvo BiH koje je izvršilo uviđaj u Glavnom centru za brojanje.

Na kraju je napomenuo da su ovo kontrolno brojanje radili uz redovne aktivnosti i poslove za koje je uspostavljen Glavni centar za brojanje.

Centralna izborna komisija danas je primila k znanju Izvještaj kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

federalna.ba/Fena

Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH CIK BiH
CIK BiH SIP BiH Anna Lührmann Irena Hadžiabdić
0 08.02.2024 17:48
CIK BiH Irena Hadžiabdić Johann Sattler
0 16.01.2024 13:38
Christian Schmidt CIK BiH Irena Hadžiabdić Goran Mišković
0 12.01.2024 17:30
Željko Bakalar CIK BiH SIP BiH Dom naroda Dom naroda BiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 28.12.2023 19:30