videoprilog Adne Sušić (Federacija danas)

Centralna izborna komisija BiH potvrdila konačne rezultate Općih izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici jednoglasno donijela Odluku o potvrđivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Odluka je donesena za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS, te skupštine kantona u Federaciji BiH:  Unsko-sanski kanton, Posavski, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, Srednjobosanski kanton, Herrcegovačko-neretvanski kanton, Zapadno-hercegovački kanton, Kanton Sarajevo i Kanton 10.   

Sastavni dio te odluke je izvještaj o rezultatima glasanja za svaki nivo sa dodijeljenim mandatima i imenima kandidata unutar političkih subjekata.   

Apelacino odjeljenje Suda BiH je odlučilo po svim žalbama i  u svim slučajevima Sud BiH ili je odbio žalbe kao neosnovane ili ih je odbacio. Na osnovu toga su se stekli uslovi da se donese odluka o potvrđivanju rezultata Općih izbora 2022. godine.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je kazao da CIK BiH obavještava  sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim  izborima 2022. godine, a to je danas ovom odlukom potvrđeno, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sjedištu CIK-a BiH potpisati izjavu o odbijanju mandata ukoliko žele da CIK BiH dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Po  njegovim riječima, nakon što su odluke CIK-a BiH postale pravosnažne, CIK BiH je danas potvrdio i objavio rezultate Općih izbora u BiH održanih 2. oktobra 2022. godine.

- Od danas teku svi rokovi u vezi sa uspostavom vlasti propisani ustavima na svim nivoima - napomenuo je Arnautović.

Napomenuo je također, da CIK-u BiH predstoji velika aktivnost u vezi sa indirektnim izborima.      

federalna.ba/Fena

CIK BiH zvanični rezultati
CIK BiH SIP BiH Anna Lührmann Irena Hadžiabdić
0 08.02.2024 17:48
CIK BiH Irena Hadžiabdić Johann Sattler
0 16.01.2024 13:38
Christian Schmidt CIK BiH Irena Hadžiabdić Goran Mišković
0 12.01.2024 17:30
Željko Bakalar CIK BiH SIP BiH Dom naroda Dom naroda BiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 28.12.2023 19:30