Provjerite da li se nalazite na biračkom spisku za glasanje
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Provjerite da li se nalazite na biračkom spisku za glasanje

Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izlaže se na uvid javnosti u periodu od 120. do 90. dana prije dana održavanja izbora. Za Lokalne izbore 2024. godine koji će biti održani 6. oktobra ove godine, period izlaganja je od 8. juna do 8. jula ove godine.

Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, tj. 8. maja ove godine, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača.

Izborne komisije dužne su izložiti privremene izvode iz Centralnog biračkog spiska u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju za raseljene osobe unutar BiH (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu).

Centralna izborna komisija BiH je pozivala sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

 - Također, pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koje su umrle da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe Lokalnih izbora 2024. godine - navode iz CIK-a BiH.

Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti i na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom „Da  li ste registrirani“: https://www.izbori.ba/Default.aspx?Lang=3&CategoryID=509

Izlaganje privremenih izvoda iz Centralnog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK BiH. 

federalna.ba/Fena

CIK CIK BiH