videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

CIK BiH će u ponedjeljak saopćiti naredne korake

U ponoć je istekao rok do kada su vlasti trebale osigurati sredstva za održavanje općih izbora. Novca ni danas nema, a ni volje da hitno bude odobren. Je li početak naredne sedmice ključ rješenja ili potvrda odgode izbora? CIK BiH će u ponedjeljak saopćiti naredne korake, i to u prisustvu predstavnika OSCE-a i Ambasade SAD-a.

Dan kasnije - pitanje: Šta dalje? Odgovor na čekanju. Do tada - u praksi jedno, a u propisanim procedurama drugo. Zakonom, između ostalog, predviđena je odgoda izbora, ali na listi opravdanih razloga nije naveden ovaj aktuelni - nedostatak novca. Uprkos činjenici da je istekom roka za osiguranje novca održavanje izbora postalo upitno, barem u prvobitno određenom terminu, sudeći po saopćenju, CIK BiH ne odustaje. Datum i dalje isti: “U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za opće izbore 2022. godine, danas u 16 sati istječe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i neovisnih kandidata za učešće na općim izborima 2022. godine, koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra”.

 

Čini se, još nije previše kasno, pa nade još ima da će u oktobru biti izabrana nova vlast. Više detalja od CIK-a BiH nema, novo obraćanje najavljuju nakon što dogovore i usaglase naredne korake. Do tada su oči javnosti na OHR-u. Ali, iako ima najviše ovlasti, od visokog predstavnika danas samo konstatacija - adresa za odobravanje novca je dobro poznata: “Glasanje je temeljno pravo građana u demokratskom društvu, a finansiranje izbora je zakonska obaveza. Pozivam sve članove Vijeća ministara BiH da rade svoj posao i odobre sredstva”.

Na posao će već u ponedjeljak. Dakle, sve je u rukama HDZ-a BiH, a nakon blokada, danas prvi čovjek Ministarstva finansija Vjekoslav Bevanda kaže da završava rad na budžetu: “Ministarstvo finansija i trezora BiH radi ovaj zahtjevan posao najbrže moguće i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana. Odbacujem tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu”.

A proces je dug. Put novca od izvora do ključne tačke predugo traje. I to redom, od Vijeća ministara BiH, pa Predsjedništva BiH i sve do Zastupničkog doma i Doma naroda BiH. Procedure duge, a vremena nema. Građani opet taoci dugih parlamentarnih procedura i političkih previranja.

federalna.ba

CIK BiH izbori