videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Javnost uznemirila informacija o izvozu uglja u Srbiju

Hoće li se građani BiH u zimskom periodu imati na šta grijati? U poređenju sa prošlom godinom, cijene peleta su trostruko više, što je primoralo većinu da se vrati nabavci i zagrijavanju na ugalj, koji je također poskupio. Otvoreno je i pitanje hoće li biti dovoljno uglja za domaćinstava u našoj zemlji, s obzirom i na izvoz u zemlje okruženja. S druge strane, uglja još nema ni za one koji su ga već ranije naručili, tako da i prognoze nisu baš optimistične.

Informacije koje su plasirane ovih dana da uglja neće biti dovoljno za građane Bosne i Hercegovine, budući da su rudnici blokirani zbog velikih narudžbi i izvoza u susjednu Srbiju nisu tačne. Bar tako za Federalnu televiziju tvrdi direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Elvir Salihović: „Ja bih slobodno ustvrdio da se radi o nečemu puno višem nego je samo plasiranje netačnih informacija. Dakle, nije tačno da je Srbija kupila sav ugalj iz Bosne i Hercegovine, nije tačno ni da je kupila veći dio uglja iz Rudnika Banovići“.

Ugalj za izvoz se plasira u količinama kao i proteklih godina, tvrdi Salihović. Također, na izvozno tržište usmjeren je ugalj koji ne odgovara tržištu u našoj zemlji: „Posebno ne komercijalnim kupcima ali niti termoelektranama u Bosni i Hercegovini, jer se radi o uglju koji mi nazivamo 'kopovski depo' i mahom se radi o uglju koji je kalorijske vrijednosti od 7 do 9“.

Osim u Srbiju, izvozio se ugalj u Mađarsku, Hrvatsku i na Kosovo. I to sve, dok ga za naše građane, očito je, nema dovoljno.

Kako su nam rekli u Upravi RMU Banovići, količine uglja koje oni proizvedu za tržište su iste kao i u proteklih deset godina, samo je, shodno trenutnoj situaciji, potražnja danas veća. Cijena za građane po jednoj toni iznosi 180 maraka.

„Imamo svoje planove i sve što bismo danas proizveli i prodali više nego što smo planirali, to bi nam narušilo budućnost, a to ne smijemo uraditi“, dodaje Salihović.

I kao konačan produkt svega opet će na sceni biti nestašica i rast cijena. U ovom slučaju uglja.

„Ili još više neformalnih kanala distribucije - da neko neformalno prodaje taj ugalj na tržištu. To će uvesti konfuziju među građanstvom i stvoriti paniku“, upozorava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Da bi se to preduprijedilo, Čavalić smatra da bi trebale djelovati vlade i entiteti, i to ranijom kupovinom uglja za domaće stanovništvo, koji bi se do zime čuvao u depoima rudnika i tek krajem godine puštao u prodaju i na tržište.

federalna.ba

ugalj izvoz grijanje
grijanje energetska efikasnost Federalni radio
0 26.09.2022 16:48
gas plin grijanje Federalni radio
0 21.09.2022 17:46
pelet grijanje Federalni radio
0 09.09.2022 17:06