Cijene kukuruza i pšenice pale, Zelenski upozorava da ne treba prerano slaviti
(Izvor: Ilustracija)

Cijene kukuruza i pšenice pale, Zelenski upozorava da ne treba prerano slaviti

Američki fjučersi kukuruza i pšenice pali su u ponedjeljak kada je prvi brod sa žitom napustio ukrajinsku luku koristeći novodogovoreni sigurni kanal za otpremu, što budi nadu da bi se ukrajinski pomorski izvoz mogao nastaviti nakon što je blokiran ratom. 

Petomjesečni prekid isporuka iz Ukrajine, jednog od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, pridonio je skoku cijena hrane, što je teško pogodilo najsiromašnije zemlje svijeta.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da bi odlazak teretnog broda Razoni donio "olakšanje svijetu", ako Moskva ispoštuje svoju stranu sporazuma, ali je predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da je prerano za slavlje.

- U ovom trenutku prerano je donositi bilo kakve zaključke i prognozirati. Pričekajmo da vidimo kako sporazum funkcioniše i hoće li sigurnost biti stvarno zagarantovana - rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju, piše AFP.

Prema Izvještaju trendova sigurnosti hrane koje je Svjetska banka objavila u ponedjeljak, Libanon se suočava s najgorom svjetskom inflacijom hrane, s cijenama koje su porasle za 332 posto tokom prošle godine.

Libanon je također i odredište prvog broda sa žitom koji je napustio ukrajinsku luku Odesa prema sporazumu koji podržava UN.

federalna.ba

kukuruz pšenica Volodimir Zelensky
Volodimir Zelenski Volodimir Zelensky Ukrajina Rusija
0 18.09.2022 12:31
Ukrajina Italija Brod kukuruz
0 13.08.2022 14:35
suša poljoprivreda poljoprivrednici kukuruz
0 12.08.2022 20:46
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH Direkcija robnih rezervi FBiH pšenica ječam
0 13.07.2022 11:01
pšenica žito Semberija
0 07.07.2022 19:17