videoprilog Adne Sušić (Dnevnik 2)

Blagi pad cijena goriva, na ukidanje akciza građani čekaju već mjesecima

Dok su politički akteri fokusirani na predstojeće izbore i ciklus novih obećanja, podsjetit ćemo da još nisu ispunili ni brojna ranija. Među njima, ni ono elementarno u jeku ekonomske krize - akcize.

Proteklih dana, svjedočimo trendu blagog pada cijena kako životnih namirnica tako i goriva. Iako su cijene naftnih derivata neznatno snižene, u prethodnom mjesecu su niže za oko 50 feninga u odnosu na juni. A male promjene mogu se vidjeti i ovih dana.

Tako je litar dizela u Sarajevu od 3,16 do 3, 46 KM i cijena je niža za 10 feninga u odnosu na prošlu sedmicu, dok se cijene benzina kreću od 3,01 do 3,51 KM, ali se nisu mijenjale u odnosu na prošlu sedmicu. U Tuzli, također, dizel varira od 3,26 do 3,66, a benzin, s druge strane, od 2,96 do 3,54 KM. U Zenici, također, veoma slične brojke kao i Tuzli. U Banjaluci dizel gorivo kao i u drugim gradovima prelazi tri marke i kreće do 3,33. Cijena benzina se kreće od 2,99 do 3,15 KM. U Mostaru cijena litra dizela iznosi 3,21, a benzina od 2,96 do 3,56. Također, cijena benzina ispod tri marke može se naći i u Bihaću, Busovači, Fojnici, Gradačcu, Jajcu, Kiseljaku, Novom Travniku te Žepču...

Kad je u pitanju 2021. godina, prema podacima Vanjskotrgovinske komore, cijena litra dizela bila je 2,16, a benzina 2,28 KM. Nije poznato da li se može očekivati dodatni pad cijena goriva, kao ni to hoće li i kada Dom naroda ukinuti akcize. Na ukidanje akciza građani čekaju već mjesecima, čime bi cijene goriva u BiH bile niže za 35 feninga po litru.

Poseban vid subvencije ne možemo očekivati, ali možemo da bude nastavljen trend pada cijena goriva. Ipak, kojim tempom i do kojeg nivoa, ovisi i od dešavanja u Evropi i svijetu.

federalna.ba

cijene akcize akcize na gorivo inflacija