videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Cijene karata u banjalučkom gradskom prijevozu među najvišim u regiji

Novi mjesec i nove cijene karata u gradskom prijevozu u pojedinim gradovima u Bosni i Hercegovini. Međutim, našim paradoksima nikad kraja. Dok građani Sarajeva od danas plaćaju jeftiniju kartu, u Banjaluci slika drugačija. Umjesto dosadašnjih 1,8 KM, cijena pojedinačne karte je skočila na 2,30 KM, te je po pojedinim navodima najskuplja u regionu.

Koplja su se lomila mjesecima. Protesti, sastanci, prijetnje o ukidanju javnog gradskog prevoza, posebne i redovne sjednice. Epilog je da se u Banjaluci od 1. avgusta primjenjuje novi cjenovnik, kako kažu, s korigovanim cijenama. U Gradskoj upravi uvjeravaju: riječ je samo o pojedinačnim kartama.

“Naš je cilj da podstičemo mjesečne karte i njihova cijena se nije povećala ni za jednu kategoriju. Radnicima snose poslodavci, za penzionere imamo nešto povoljnije nego ranije. Pojedinačne karte nisu nikome u interesu i nisu efikasne ni za građane niti za javni prevoz”, navodi gradski menadžer Bojan Kresojević.

Iako uvjerava da je najveći broj građana zaštićen od poskupljenja, te da nasuprot medijskim napisima, Banjaluka ima najpovoljniji javni prevoz, građani su nezadovoljni novim cijenama.

S druge strane, autoprevoznici zadovoljni. Kažu da do kompletne sage o kartama nije trebalo ni doći i da je u ugovoru s Gradom navedeno da do poskupljenja mora doći nakon povećanja cijene goriva preko 3,09 KM.

“Svjesni smo da je ovo jako visoka cijena karte i udar nastandard i džepove naših građana, ali mi radimo na osnovu onoga što prihodujemo, na osnovu toga kupujemo gorivo i nabavljamo rezervne dijelove”, kaže direktor Autoprevoza Banjaluka Dejan Mijić.

Saga je trajala predugo, a rješenja nije bilo na vidiku dugo vremena. Politički sukobi u Gradu prelili su se i na ovaj segment. Ipak, na posljednjoj sjednici utvrđen je novi cjenovnik, a za raspravu o njemu nije bilo prijavljenih.

Ipak, kako se čini, ovaj problem nije ni približno zaključen. Čeka se još izrada studije javnog prevoza u Banjaluci, koja bi mogla i redukovati određene linije, a moguće je da će i novi potresi na tržištu nafte utjecati i na još koje poskupljenje. Da li će on biti najskuplji ili najjeftiniji u regiji, zavisit će samo od ugla i oka posmatrača.

federalna.ba

Banja Luka Banjaluka javni prijevoz
Banja Luka Banjaluka ubistvo
0 03.12.2022 12:41
Banja Luka ubistvo
0 03.12.2022 10:26
Banja Luka Dan državnosti BiH obilježavanje
0 25.11.2022 19:56
Banja Luka identifikacija žrtva
0 23.11.2022 13:25
Manjača logor logoraši Banja Luka godišnjica
0 20.11.2022 12:48
Arnaudija Banja Luka
0 16.11.2022 08:19