Christianu Schmidtu uručena Zlatna plaketa Centralne izborne komisije BiH
(Izvor: CIK BiH)

Christianu Schmidtu uručena Zlatna plaketa Centralne izborne komisije BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 8. juna donijela je odluku o dodjeli Zlatne plakete visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Svečano uručenje priznanja Centralne izborne komisije BiH visokom predstavniku upriličeno je danas u sjedištu CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća na izuzetnu podršku koju je visoki predstavnik u BiH pružio tokom pripreme i provedbe Općih izbora 2022. godine, a posebno imajući u vidu deblokade vezane za osiguranje sredstava za provedbu izbora, te u tome smislu omogućavanja održavanja izbora.

Odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH je imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora. Centralna izborna komisija BiH je kontinuirano pozivala donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine. Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku ozbiljno je ugrozilo izborni proces i dovelo u pitanje održavanje Općih izbora 2022. godine u BiH.

Obzirom da je Centralna izborna komisija BiH bila onemogućena u vršenju svojih zakonskih ovlaštenja, visoki predstavnik je donošenjem Odluke o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u BiH 2022. godine, Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH omogućio održavanje Općih izbora 2022., te onemogućio ovakve blokade u budućnosti, saopćeno je iz CIK-a. 

federalna.ba/Fena

CIK BiH Christian Schmidt plaketa
Dan državnosti Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH OHR Christian Schmidt
0 23.11.2023 17:08
Udruženja žrtava genocida Christian Schmidt negatori genocida
0 21.11.2023 09:36
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt
0 10.11.2023 12:43