videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Christian Schmidt u Banjaluci

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je danas ponovo u Banjaluci. Prva adresa Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, a nakon toga i opozicioni političari. Medijima kratke poruke o važnosti institucija i evropskom putu, ali za entitetske političare i dalje je važnije pitanje o načinu njegova imenovanja u Vijeću sigurnosti.

U danu kada se u Briselu raspravljalo o budućnosti Zapadnog Balkana visoki predstavnik je došao u Banjaluku i ponovo otišao u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH. Kaže da nije ljekar, ali da zna da su svugdje isti simptomi srčanog udara, o trenutnoj situaciji je govorio i fudbalskim rječnikom, naglašavao evropske standarde i dobar rad Agencije za lijekove.

„Mogu vam samo reći da sam se dobro pripremio i da je mišljenje u Evropskoj uniji da ova agentura dobro i kvalitetno radi, pri tome nije bitno gdje ko radi nego je bitno da se obezbijedi da bude tržište lijekova funkcionalno. To je ovdje obezbijeđeno i to vodi u evropske integracije u kojima tako mnogo pričamo", kazao je Schmidt.

Za pitanja novinara nije imao vremena, jer je hitao već na drugi sastanak, sa Jelenom Trivić, poslanikom PDP-a u NSRS-u i kandidatom na predstojećim izborima. Pred novinare je nakon sastanka stala samo Trivićeva. Razgovori o prošlosti i budućnosti zemlje, stavovima, ali više pažnje javnosti bilo je usmjereno ka pitanju legitimiteta visokog predstavnika.

„Gospodin Schmidt je realnost u BiH iza njega stoje ozbiljne zemlje. Mi to možemo uvažiti ili ne uvažiti, ja sam to uvažila i to je moj stav. Znate li čime je dat najveći legitimitet Schmidtu. Pročitaću vam: "Sadržaj prijedloga budžeta institucija i međunarodnih obaveza za 2022. godinu". Prošlo Savjet ministara i Predsjedništvo BiH, a znamo ko je tamo“, navela je Trivić.

Visoki predstavnik, gospodin Schmidt ili turista... To pitanje je ponovo potencirano, kao i da li su sastanci s njim u Banjaluci kršenje odluka Narodne skupštine.

„On nije postavljeni visoki predstavnik, ali s njim treba razgovarati i Dodik i Cvijanović i dati mi tu do znanja, a sve eventualno što se može izvući iz tih razgovora treba iskoristiti. To je zemlja gdje ima najvišeg naroda u Evropi, to je zemlja gdje imamo najveće poslovne bilanse i trgovinske razmjene nakon Srbije i tako dalje“, kaže poslanik SDS-a u NSRS-u Miladin Stanić.

„Pa meni će biti zanimljivo vidjeti da li će predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija sprovesti odluke koje nameće visoki predstavnik. Trebamo znati da je Njemačka motor EU, najvažnija zemlja, ona uvodi sankcije od 600 miliona, svi ostali je prate“, istakao je Nebojša Vukanović, samostalni poslanik u NSRS-u.

O stavovima političke Banjaluke, Schmidt danas nije htio. Uz kratki pozdrav na odlasku, samo je poručio: o temama u Banjaluci jako sam dobro informisan.

federalna.ba

Christian Schmidt Banja Luka Banjaluka
Mišo Vidović dajak Banja Luka Banjaluka
0 07.08.2022 17:47
Gabriel Escobar Christian Schmidt Izborni zakon OHR
0 06.08.2022 19:54
Banjaluka Banja Luka odbornici skupština pauza
0 05.08.2022 21:30
Olav Reinertsen Franjo Komarica Caritas Banja Luka ambasador Norveške u BiH
0 05.08.2022 19:44
koronavirus Banja Luka cijepljenje vakcinacija
0 04.08.2022 20:45