Charles Michel potvrdio da se neće kandidovati na evropskim izborima
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Charles Michel potvrdio da se neće kandidovati na evropskim izborima

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel potvrdio je u petak da se neće kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu.

"U politički život sam ušao prije 30 godina. Od tada sam učestvovao na skoro svim izborima u Belgiji, na različitim nivoima vlasti - lokalnim, pokrajinskim i saveznim. U protekle četiri godine sam bio predsjednik Evropskog vijeća, nakon odluke 28 šefova država ili vlada 2019", napisao je Michel u saopštenju na svojoj Facebook stranici.

Michel je naveo da prema njegovom mišljenju, demokratija znači legitimitet i da je za političara, izbor na osnovu općeg prava glasa ključ ovog legitimiteta.

"Evropa je oduvijek zauzimala posebno mjesto u mom srcu. Služio sam našem evropskom projektu sa strašću i uvjerenjem skoro deset godina, prvo kao belgijski premijer, a zatim i u svojoj sadašnjoj ulozi. Stoga mi se činilo prirodnim, kao i svakom lideru koji želi da nastavi da služi svojoj zemlji, da se stavim pred birače da promovišem i branim evropski projekat", dodao je Charles.

Poručio je da će svoje napore usmjeriti ka trenutnim obavezama s "nepokolebljivom odlučnošću".

"Uvijek ću biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine. Na kraju ovog mandata, razmisliću o prirodi i smjeru mojih budućih obaveza", poručio je Michel.

federalna.ba/AA

Charles Michel
Borjana Krišto Charles Michel članice Evropska Unija
0 22.03.2024 10:03
pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora Ursula von der Leyen Charles Michel
0 21.03.2024 22:52
pregovori pristupni pregovori početak pregovora Charles Michel
0 21.03.2024 21:27