videoprilog Melihe Škrijelj (Mreža)

Čežnja jednog Jugoslovena

Jugoslovenu nedostaje federalna pa bi da federalizira BiH. Da li je Izborni zakon paravan za stvarni cilj Čovića i HNS-a. Zbog čega žele federalizaciju države i ukidanje kantona. Da li federalizacijom ostvaruju svoj željeni plan - referendum, samoopredjeljenje, otcjepljenje, što federalizam omogućava. Zasto se Dodik ne buni protiv ovakve ideje i da li bi entitet mijenjao za federalnu jedinicu. O željama političkog holdinga - ili vam HNS-a Dragana Čovića i federalnim jedinicama zvanim čežnja.

Dijeljenje BiH politički je hobi na sceni već 3 decenije. Od modela, deklaracija, rezolucija, inicijativa  unija pa do one nikada realizirane federalizacije ne odustaju crtači mapa podjele države u čiji ustav se kunu.

"Nećemo pasti u zamku priče da ovo mora biti građanska država. Ona mora imati svoje elemente uređenja zato su tri razine vlasti u svakom slučaju bh. razina, ta srednja razina vasti, hoće li to biti federalne jedinice ili nekako drugačije i ova najniža razina vlasti dole lokalna samouprava. To je najkraće što šaljemo kao poruku kao odgovor na ovo", kazao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović.

Najkraće, a sa već dobro razrađenim planom. Federalizacija BiH - prekompozicija države.

"Zagovornici federalizacije BiH zapravo vide najmanje tri federalne jedinice u našoj zemlji", navodi novinar Faruk Kajtaz.

"Mislim da zemlja kao BiH nema alternativu nego federaciju s tim da pojam federacije ovdje ne miriši dobro", smatra analitičar Međunarodne krizne grupe Marko Prelec.

Bivši dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Tomo Vidović kaže: "Ja je doživljavam kao isključivo predizbornu priču a nema utemeljenja s obzirom na ishod onog što je Ante Jelavić u ono vrijeme pokrenuo stvaranje hrvatske samouprave."

Najdugovječnije je to uređenje BIH zagovarano iza ovih ali i brojnih drugih zatvorenih vrata gdje HDZ BiH kroji planove u mreži ostavština sestrinske stranke iz Zagreba. Nevladina organizacija aktivirala je reorganizaciju zemlje kao odgovor na neuspjelo blokiranje izbora .

"Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri kon. naroda u BiH", dodaje Čović.

"Pa to je predizborna kampanja, gospodin Čović dobor zna da od toga nema ništa, da on ne može napravit treći entitet ni na koji način, nije ga u stanju ni nacrtati, a kamo li ga napraviti na terenu. Takve stvari se ne daj Bože ne iscrtavaju olovkama je li, promjene nekih granica i slično, to je priča o trećem entitetu je ustvari priča koja treba da posluži HNS-u i HDZ-u da naprave rezultat na izborima u oktobru ove godine", ističe predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Država regija ili država entiteta, republika, isparčana po etničkim modelima, gdje vladaju oni koji u borbi za navodu ugroženost, nude rješenja koja cementiraju ratom ovladana područja.

"Pa u Evropi se brišu granice, a mi ovdje u ovako maloj zemlji, sa ovako malo stanovnika hoćemo da pravimo svoje etnonacionalne državice. Imali smo svi prilike vidjeti i na one videoprezentacije po dijaspori gdje Dragan Čović govori da treba samo da se izdrži, da će se podijeliti ova zemlja", navodi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Delegat u Domu naroda PS BiH Zlatko Miletić kaže: "Oni pokušavaju na neki suptilan način da zaokruže tu teritorju i da je smanje na način da ona ustvari preferiraju taj dio teritorije Federacije od Ivan sedla pa nadalje. RS ili Hrvate u RS ne pominju na bilo koji način."

"Ako je federalizacija to znači da bi stvarali neke nove entitete ili čini mi se da je puno tu skrivanja stvarnih prijedloga kroz neke eufemizme ili izraze. Federalizacija je od tih izraza.Vjerovatno federalizacija znaci TREĆI ENTITET, PRETPOSTAVLJAM ali pošto to nije baš popularno da se tako kaže onda se kaže FEDERALIZACIJA", navodi Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PSBiH.

"To bi bio stalni izvor blokada i opstrukcija federalnih tijela vlasti, a to mogu razumjeti kao tendenciju da se jedan prostor zaokruži kao neprikosnoveni politički uticaj jedne stranke, ovaj puta HDZ BIH", navodi Tomo Vidović.

Slaba država, jaki entiteti, federalne jedinice ili republike, tri ili četiri - neodlučan je Čović. Ali sva moć i vlast bi bila u tim u etničkim uspostavljenim djelićima države u kojima stranke navodno u ime naroda vladaju. Nepoznanica je koliko i da li je i RS dijelom zamišljenog HDZ-ovo planera federalizacije.

"Ovdje se po prvi put spominje teritorijalni i institucionalni preustroj cijele BiH što je značajno i interesantno, a s druge strane gospodin Dodik je izjavio da uopće nema primjedbe na takve zaključke što je zaista interesantno", ističe Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.

"Jasno je da RS nikada neće pristati na takvu nasilnu promjenu njenog statusa, odnosno neće, ja ne vidim uopšte neku mogućnost da neko od političara pristane da mijenja ne svojom voljom nego voljom nekoga iz Federacije u RS. Dok ne bude, ne budu političari koji neće namjerno produkovati politički krizu a ovo je namjerno produkovanje političke krize", smatra Bosić.

"Mi jedino možemo biti kosocijacijska demokracija, moramo poštivati konstitutivnost naroda jer je to ustavna kategorija i naravno mi moramo biti federalizirani, jer jedino tako BiH može opstati. Oni koji se zavaravaju i misle da će mijenjati strukturu, da će ukinuti konstitutivne narode, da mogu na neki način ukinuti RS koja evo može biti jedna federalna jedinica, mi u Federaciji možemo napraviti više federalnih jedinica jer nama su i kantoni spadaju, oni su male federalne jedinice. Je li to znači da se ne bi zadiralo u teritoriju RS-a, sve je stvar poltičkog dogovora", navodi Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Prije svega dogovora samoprozvanih predstavnika naroda Čovića i Dodika, koji u federalizaciji vidi šansu za ostvarenje svog cilja- samostalna RS.

"To je smjer u kojem idu i Dodik i Čović u želji da stvore neke svoje republike koje bi sutra na legalan i međunarodnom zakonu priznat ostvarili neko svoje pravo da se izdvoje iz BiH i mislim da je to prava suština te priče o federalizaciji BiH koja se nama velikodušno nudi dok sve druge države u regionu ne pada im na pamet da federaliziraju na taj način", dodaje Kajtaz.

"Mislim možda bi postojeći kantoni bili dobra početna točka za to, postoji ideja da se zapravo spoje da recimo ne bude 10 nego 5 i ključni element je tu da treba prevazići narodni, odnosno etnički elemenat koji je posebnost BiH i koji očito dobro ne funkcionira. Nisam mislio da se treba ignorirati etnički princip, mislio sam da se treba ignorirati u smislu da ga treba maknuti iz Ustava, dakle da Ustav ne treba poznavati ko je Hrvat, Bošnjak ili bilo što (to znači ukidanje konstitutivnosti) da, da ukidanje konstitutivnosti jer konstitutivnost ne postoji ni u koj državi svijeta", dodaje Prelec.

"Predizborna priča koja ima vrlo nizak stupanj utemeljenja i koja se u krajnje ipak svodi na pokušaj neustavnog cijepanja opet kažem ustroja Federacije BiH u sadejstvu sa partnerom iz RS-a  predsjednikom SNSD-a Dodikom. Očigledno da je to dio jednog šireg projekta, da se dovede u pitanje teritorijalni integritet, suverenitet, politička neovisnost drzave BiH", navodi Vidović.

Projekt je to i u suprotnosti sa Vašingtonskim sporazumom na koji se pozivaju u HDZ-u, svjesno ili ne, jer upravo federalizacija nudi formulu kako doći do trećeg, a ostati šampion evropskih vrijednosti. Pri tome pomoći i partneru, koji niže titule na crnoj listi upravo zbog secesionističkih težnji.

"Bez obzira na sadržaj recimo entiteta RS i FBiH sama suština njihova je puno manja u odnosu na federalne jedinice ukoliko to gledamo iz pravca međunarodnog prava jer federalna jedinica na kraju krajeva imaju to čuveno pravo na samoopredjeljenje do otcepljenja dok entiteti to sve skupa nemaju. Kao što sam rekao, entiteti su zapravo izmišljotina dms", pojašnjava Kajtaz.

"Recimo da se ugradi u Ustav da se promjene Ustava moraju ratificirati u svim entitetima i da se I formalno ukloni mogućnost da državni Parlament briše bilo koju jednicu. Faktički je vrlo teško vidjeti kako bi RS uspjela u otcjepljenju a još teže bilo koje druge jedinice i mislim da je bolje za to imati više jedinica nego tri", navodi Prelec.

"Tu je čini mi se Dodik u vin, vin situaciji odnosno sama ta koncesija koju je dobio od Čovića je dovoljan mamac da se on zalijepi za tu vrstu politike i ujedno profitira i ne smijemo smetnuti sa uma da je Hrvatska članica EU i da se koncept federalizacije preko zvaničnog Zagreba gura i u Evropsku uniju a to ide na ruku Dodiku", dodaje Kajtaz. 

Protiv navodne diskriminacije –diskriminacijom, i to pripadnika naroda kojeg, tvrdi predstavalja. Model je to Dragana Čovića kako izvesti spajanje kantona gdje je HDZ dominantno na vlasti. Po uzoru na prijedlog izborne reforme, od matrice se nije odustalo. Izborni na čekanju, pa do legitimnosti na HDZ-ov način. Dakle, za entitet, treći dovoljno je oko 200 hiljada Hrvata u Hercegovini, a za onih u Bosni oko 300 hiljada tamo nema mjesta, u RS-u skoro da ih i nema.

"I zbog toga polazi se od pretposatvke da bi to bila ova tri kantona HNK; ZHK , Livanjski , središnja Bosna i Posavski kanton. Nema terotorijalnog kontinuiteta do Posavskog kantona ali bi to bio i besmisao na taj način uvoditi na taj način da tako kažem narušavanje ukupnih odnosa", smatra Vidović.

"Dakle HDZ ovdje krši i Ustav FBiH ali ne samo i Ustav nego i krši ta neka demokršćanska načela po kojim se oni rukovde jer ne daje jednako pravo svim Hrvatima na cijeloj teritoriji BiH da odlučuju o svojim predstavnicima u budućoj vlast", navodi Skopljaković.

"Oni vole upotrebljavati naziv legitiman, oni rade u suprotnosti kada je u pitanju hrvatski narod. Oni vrše našu delegitimizaciju isto kao da ne postoje Hrvati u četiri kantona. Tu prije svega mislim na Sarajevski, Tuzlanski, USK i BPK gdje žive oko 46.000 ili tisuća stanovnika", naglašava Miletić.

"Jasna je intencija i šta je želja HDZ-a i jasna je njihova želja da zaokruže onaj dio teritorija. Oni čak ni ne pokazuju nikakvu priču, nikakvu želju, nikakvu empatiju za građane hrvatske nacionalnostu u RS. Njih bas nešto ne sekira sta se dešava u Posavini fokusiraju se na taj dio koji oni imaju", navodi Nikšić.

"Pa mi već sada imamo tri entiteta, DB, RS i FBIH, koja nije ono što je bila u Vašingtonskom sporazumu. Možete napraviti razne teritorijalne reorganizacije mi smo o tome puno pričali ali ima vremna kada bude nešto konkretno vi ćete to znati", kaže Bradara.

"Naravno da bi svaka priča o etnonacionalizaciji osnovi bila priča o državnoj zajednici koja onda vrlo lako vodi putu u secesiju i podjeli BiH, siguran sam kako više ima političkih snaga, građana koji to sve neće dozvoliti", naglašava Nikšić.

Veta, blokade, ucjene, rokovi, crvene linije- sve u državi gdje su navodno majorizirani, alati su u rukama nacionalnog legitimnog šampiona ,dakle HDZ-a BiH. Teritorij u kojem suvereno vladaju godinama ali gdje živi tzv. Herceg Bosna, paradržavna tvorevina presuđena u Hagu za UZP, čeka samo ozvaničenje. I ime. Unija,republika ili kratko HZ HDZ.

Ovo je prilog iz političkog magazina Mreža, cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Mreža Dragan Čović treći entitet
HNS Dragan Čović Federalni radio
0 29.07.2022 17:09
Dragan Čović Christian Schmidt
0 29.07.2022 14:15
Dragan Čović antisemitizam inicijativa
0 26.07.2022 19:11
Andrej Plenković Christian Schmidt Dragan Čović
0 25.07.2022 14:38
Dragan Čović Andrej Plenković
0 25.07.2022 12:54