Četvero poginulih i 20 ranjenih u ruskom raketnom napadu na Zaporožje
(Izvor: Fena/Arhiva)

Četvero poginulih i 20 ranjenih u ruskom raketnom napadu na Zaporožje

Najmanje četiri osobe su poginule i 20 ranjeno nakon što su ruske snage u petak ispalile pet projektila na ukrajinski grad Zaporožje na jugu, a oštećene su brojne stambene zgrade i industrijski objekti, saopćio je regionalni guverner.

Među ranjenima u gradu, koji se nalazi blizu linije fronta u ratu s ruskim snagama, bila su i dvojica novinara koji su pratili posljedice napada.

Snimci Reuters TV prikazuju kako novinari žure da pomognu kolegama koji su povrijeđeni ležali na zemlji prije nego što je stigla ekipa hitne pomoći.

Ono što obilježava današnje udare - prvo su bila dva raketna udara, a zatim četrdesetak minuta kasnije, na istom mjestu - tek što su spasioci i policajci počeli da pristižu - kazao je Ivan Fedorov na nacionalnoj televiziji.

Lokalno tužilaštvo saopćilo je da je ranjeno 20 osoba. Među njima je i devetogodišnji dječak. Četvoro je u bolnici u teškom stanju.

Fedorov je saopćio da su oštećena najmanje tri stambena bloka, deset privatnih kuća, prodavnica i neidentifikovani industrijski objekat.

Snimci Reuters TV prikazuju novinare kako jure niz ulicu u stambenom kvartu, a iza njih odjekuju eksplozije i uzdižu se oblaci crnog dima. Odbacili su opremu da pruže prvu pomoć koleginici koja je ležala s ranama na nogama i rukama prije nego što je stigla ekipa hitne pomoći

Druga ekipa pokupila je još jednog novinara s ranama na stomaku i odjurila niz ulicu do vozila hitne pomoći koja je čekalo.

Ekipe su također naišle na tijelo žrtve koje je ležala u lokvi krvi. Najmanje dva automobila na ulici zahvaćena su plamenom.

Ukrajinske zračne snage izdale su uzbunu za napad balističkim projektilima na regiju, čiji je dio okupirala Rusija. Moskva je nedavno pojačala upotrebu balističkih projektila koje je teže presresti.

federalna.ba/Fena

Rusija Ukrajina