videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Četrdeset radnika Preventa u Zenici dobilo otkaz, protestirali ispred firme

Četrdeset radnika kompanije Prevent iz Zenice dobilo je otkaz. Zbog toga su organizovali mirni protest. Poručuju - prekršena su prava radnika. Umjesto obećane preraspodjele radnih mjesta, kažu, dobili su obavijest o prekidu radnog odnosa. Pošteđeni nisu bilo ni radnici koji su na bolovanju.

Pred kapijom zeničkog pogona Prevent grupacije 40-ak radnika. Nakon dvadesetak godina rada u kompaniji većina ih je upućena na čekanje da bi potom uslijedilo novo iznenađenje:

„13. januara dobijam otkaz na kućnu adresu, a da me poslodavac nije kontaktirao za to vrijeme dok sam na čekanju“, navodi radnica Alma Žilo.

Otkaz ugovora o radu dobila je i nekolicina radnika koji su bili na bolovanju.

„Tri karcinoma sam imao i s tim se borim već šest mjeseci, i oni meni naturaju otkaz nakon 20 godina“, ističe radnik Mirsad Avdić.

Radnici kojima su uručeni otkazi tvrde da su poslove obavljali u skladu s obavezama na radnim mjestima na kojima su bili raspoređeni. Nerijetko su u toku jednog mjeseca radili i više od 260 sati.

„Dobijali smo minimalnu platu jer smo bili primorani da potpišemo da radimo za minimalnu platu“, kaže radnik Alija Karić.

S otkazima o radu u rukama većina ih je, tvrde, zbog bolesti i starosnih godina u bezizlaznoj situaciji.

„Uzeo bih svoje papire i otišao za svojom nafakom, ali gdje sam prispio sad operisan“, kaže Mirsad Avdić.

U zeničkom Preventu ne postoji sindikalna organizacija, a Vijeće uposlenika odbilo je prijedlog da se radnicima uruči otkaz.

„Nismo nikad imali tu priliku niti su nam vlasnici dozvoljavali da pristupimo nekom sindikatu“, naglašava Muris Bida, predsjednik Vijeća uposlenika Prevent Zenica.

„Ima ovdje dosta radnika koji hoće da se vrate na posao, ima ljudi, jednostavno, ako hoće otpremninu da im uruči otpremninu onako kako zakon nalaže, pošto su njima nuđene otpremnine kao na pijaci: tebi hiljada, tebi dvije...“, navodi Dražan Pejaković, UG Radnički pokret.

Na upit kompaniji Prevent o ovom pitanju ostali smo bez odgovora. Radnici tvrde da im je kao razlog navedena ekonomska situacija u preduzeću  uz obrazloženje da se radi preraspodjela radnih mjesta.  Posljednja nama ovim radnicima je sastanak s menadžmentom Preventa ili pravna bitka pred sudovima.

federalna.ba

Prevent Zenica otkazi