Četiri od 10 Australaca zabrinuti zbog Kine

Četiri od 10 Australaca zabrinuti zbog Kine

Zabrinutost za odnos prema Kini će uticati na način na koji će četiri od deset Australaca glasati na ovomjesečnim nacionalnim izborima, prema univerzitetskoj anketi koja je takođe pokazala da glasači vide da su glavne političke stranke u dobroj poziciji da vode odnose sa Pekingom.

Australski premijer Scott Morrison zauzeo je oštar stav prema Kini u sklopu predizborne kampanje.

Australsko-kineski institut za odnose na Tehnološkom univerzitetu u Sydneyu saopćio je da će Australci koji kažu da će kineska politika uticati na način na koji glasaju također vjerovatnije izraziti uzbunu i strepnju zbog odnosa Australije i Kine.

Univerzitetska anketa od 2.000 ljudi na nacionalnom nivou pokazala je da 40 posto smatra da je odnos vlade prema Kini pitanje koje će uticati na njihov glas, prenosi Reuters.

Od njih, 78 posto je izrazilo nepovjerenje u kinesku vladu, a 84 posto navodi da je Peking spreman iskoristiti trgovinu da kazni Australiju zbog političkih nesuglasica.

Istraživanje je sprovedeno od 18. do 30. marta, u periodu kada je sigurnosni sporazum Solomonovih ostrva sa Kinom javno otkriven, a zapadni saveznici su zabrinuti zbog kineskog vojnog prisustva na Pacifiku.

federalna.ba/Fena

Australija Kina