Četiri igrača argentinskog kluba osumnjičeni za silovanje novinarke

Četiri igrača argentinskog kluba osumnjičeni za silovanje novinarke

Četiri profesionalna fudbalera iz argentinskog prvoligaškog fudbalskog kluba Velez Sarsfield privremeno su privedena u ponedjeljak u sklopu istrage o navodima da su ranije u martu silovali sportsku novinarku u hotelskoj sobi.

Četvorici igrača – urugvajskom golmanu Sebastijanu Sosi (37), paragvajskom vezisti Joseu Florentinu (27) i Argentincima Braianu Cufreu (27, defanzivac) i Abijelu Osoriju (21, napadač) – određen je pritvor od 48 sati dok sudija ne odluči da li trebalo bi da ostanu uhapšeni do istrage.

Tužiteljica, 24-godišnja sportska reporterka, navodi da ju je Sosa pozvao u hotelsku sobu u Tucumanu na sjeveru Argentine, gdje je Velez remizirao 0-0 sa Atletico Tucumanom 2. marta, gdje su bila ostala trojica muškaraca takođe čekali.

Rekla je da je popila nekoliko pića, da joj se zavrtjelo u glavi, legla na krevet i potom je silovana.

Zastupnici žene su rekli da je slučaj klasifikovan kao "seksualni napad sa teškim snošajem od strane dvije ili više osoba".

U televizijskoj izjavi, njena advokatica Patricia Neme rekla je da postoji "dovoljno elemenata za traženje istražnog pritvora" jer četvorica fudbalera imaju "dovoljno sredstava" da pobjegnu ako žele izbjeći suđenje.

Drugi advokat, Juan Robles, rekao je: "Tužilac je najavio da će četvorki koji su došli na ovo suđenje kao optuženi biti određen pritvor."

Golman veteran Sosa je 8. marta na svom Instagram nalogu demantovao optužbe, napisavši: "Odbacujem nasilje bilo koje vrste. Poštujem fizički i seksualni integritet svake osobe. Vjerujem u brzu akciju pravde."

Njegova tri saigrača još nisu komentarisali navode.

Velez Sarsfield, iz zapadnog predgrađa Buenos Airesa Liniers, objavio je u saopćenju u ponedjeljak da je suspendirao ugovore četvorice igrača i naredio internu istragu.

- Klub ponavlja svoju najdublju zabrinutost zbog prijavljenih događaja, koji su jasno suprotni principima i vrijednostima naše institucije - navodi se u saopćenju.

Velez Sarsfield je jedan od najuspješnijih fudbalskih klubova u Argentini, koji je osvojio 10 titula prvaka, posljednju 2013. godine sa Sosom na golu.

Godine 1994. osvojili su južnoamerički kontinentalni Copa Libertadores, a potom su pobijedili pobjednika evropske Lige prvaka AC Milan u Interkontinentalnom kupu u Tokiju.

federalna.ba/Fena

Argentina fudbaleri suđenje silovanje