Četiri godine suspenzije za američku rekorderku zbog dopinga: Tvrdi da je pojela burrito

Četiri godine suspenzije za američku rekorderku zbog dopinga: Tvrdi da je pojela burrito

Američka srednjoprugašica Shelby Houlihan suspendirana je na četiri godine bavljenja atletikom zbog pada na dopinškom testu. Ona se kune u svoju nevinost i tvrdi da je zabranjenu supstancu u organizam unijela večer prije testa, kad je pojela burrito.

U januaru su 28-godišnjoj američkoj rekorderki na 1500 i 5000 metara javili da su joj u organizmu pronašli zabranjenu supstancu nandrolon. Sportski arbitražni sud prošle joj je sedmice odredio četverogodišnju suspenziju.

"Shrvana sam, izgubljena, slomljena, ljutita i zbunjena, izdao me sport koji volim i kojem sam dala cijelu sebe", napisala je Houlihan na društvenim mrežama. Tvrdi da nikad nije uzimala nedopuštena sredstva, pa čak ni čula za nandrolon, koji može pomoći u povećanju mišićne mase.

"Od tada sam shvatila da Svjetska antidopinška agencija (WADA) već dugo zna da konzumacija svinjetine može dovesti do pogrešnih rezultata na nadrolon jer ga određene vrste svinja prirodno proizvode u velikim količinama. Organsko svinjsko meso ima najveće količine nandrolona. Nakon obavijesti o rezultatima testa sastavila sam cijeli dnevnik svega što sam pojela u sedmici prije testa 15. decembra", dalje piše Houlihan i objašnjava:

Ne ukinu li joj ili barem skrate kaznu, Amerikanka neće propustiti samo nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju, nego i one za tri godine u Parizu.

federalna.ba

suspenzija burrito atletika doping kontrola antidoping doping