Češki farmeri traktorima blokirali centar Praga
(Izvor: Ilustracija/YVES HERMAN/REUTERS)

Češki farmeri traktorima blokirali centar Praga

Stotine čeških farmera dovezli su se u ponedjeljak svojim traktorima u centar Praga, ometajući saobraćaj ispred zgrade ministarstva poljoprivrede, dok su se pridružili protestima protiv visokih troškova energije, birokratskog gušenja i Zelenog dogovora Evropske unije.

Poljoprivrednici širom Evrope, kao što su u Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji, izašli su ove godine na ulice svojih gradova kako bi se borili protiv niskih cijena i visokih troškova, jeftinog uvoza i ograničenja napora EU na suzbijanju klimatskih promjena.

Češki poljoprivrednici planiraju da se pridruže protestima ove sedmice, iako su se velika poljoprivredna udruženja distancirala od akcije u ponedjeljak, u kojoj su farmeri traktorima blokirali jednu traku glavne ceste kroz Prag, usporavajući, ali ne i u potpunosti prekidajući saobraćaj.

Vlada je saopćila da organizatori nemaju mnogo veze s pravom poljoprivredom.

- Današnje demonstracije nemaju mnogo zajedničkog s borbom za bolje uslove za poljoprivrednike - izjavio je premijer Petr Fiala na društvenoj mreži X, dodajući da su neki od organizatora bili proruski nastrojeni ili su imali druge političke ciljeve.

- Pregovaramo s onima koji predstavljaju poljoprivrednike i razgovaramo o potrebama naše poljoprivrede - piše Fiala.

Agrarna komora (AK) sazvala je sopstvene proteste kako bi se pridružila drugim evropskim poljoprivrednicima na graničnim prelazima u četvrtak, i distancirala se od protesta farmera u ponedeljak.

Njena glavna pritužba je poljoprivredna politika EU, poremećaji tržišta i niske otkupne cijene koje proizlaze iz viškova u jeku jeftinog uvoza izvan bloka.

Poljoprivrednici se također žale na rastuće troškove povezane s borbom EU protiv klimatskih promjena koja je navedena u Zelenom dogovoru, koji decenijama utvrđuje poljoprivredne propise za 27 članica bloka.

-Poljoprivrednici su očajni u ovoj bezizlaznoj situaciji, i ne znaju šta bi trebali očekivati u bliskoj budućnosti, a kamoli u daljoj. Treba im stabilnost u poslovnom okruženju - kazao je prošle sedmice predsjednik AK Jan Doležal, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Češka poljoprivrednici Prag