Češka protjeruje 18 ruskih diplomata zbog eksplozije municije 2014. godine
(Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Češka protjeruje 18 ruskih diplomata zbog eksplozije municije 2014. godine

Češka je protjerala 18 ruskih diplomata zbog sumnje da su oficiri ruske službe GRU bili umiješani u eksploziju magacina municije u Vrbjeticama u Češkoj u jesen 2014. godine, kada su poginula dva čovjeka.

Vicepremijer Jan Hamaček, koji privremeno obavlja i funkciju ministra vanjskih poslova, obavijestio je ruskog ambasadora da 18 diplomata iz ruske ambasade mora da napusti Češku u roku 48 sati.

Protjerani su svi zaposleni u ambasadi Rusije u Pragu koji su, prema češkim saznanjima, ruski obavještajci iz službi GRU i SVR.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Češka suverena zemlja i da na ta saznanja "bez presedana" mora da reaguje.

"Na osnovu nedvosmislenih dokaza iz istrage naših bezbjednosnih snaga moram da konstatujem da postoji osnovana sumnja da su oficiri ruske tajne službe GRU umiješani u eksploziju magacina sa oružjem u Vrbjeticama 2014. godine", kazao je Babiš.

Premijer je dodao da je obavijestio i češkog predsjednika Miloša Zemana i da se i on složio sa odlukom o protjerivanju ruskih diplomata.

Prva eksplozija u magacinima oružja u Vrbjeticama na jugu Češke dogodila se 16. oktobra 2014. godine i tada su poginule dvije osobe, a zatim je eksplodirala municija u još jednom magacinu 3. decembra iste godine.

Vicepremijer Hamaček trebalo je u ponedjeljak da putuje u Moskvu da pregovara u nabavci vakcina Sputnjik V, ali mu tu posjetu premijer Babiš u posljednjem trenutku nije dozvolio.

On je rekao danas novinarima da se Češka nalazi sada u sličnoj situaciji kao Velika Britanija u slučaju pokušaja trovanja 2018. godine.

federalna.ba/BEta-AFP

Češka Rusija