videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Morawiecki: Varšava neće pokleknuti pred ucjenama

Poljska neće pokleknuti pred ucjenama Evropske unije, do kraja je razotkrio svoje stavove premijer Mateusz Morawiecki, zatežući dodatno odnose sa Briselom zbog kontroverznih odluka poljskog pravosuđa. Unija već odavno ima problema sa svojim istočnim članicama koje su naročito nezadovoljne sa jednim od ključnih postulate evropskog bloka – vladavinom prava. Osim Poljske, taj postulat baš zotrno ne poštivaju ni vlada odlazećeg prtemijera Češke Andreja BabiSa, kao ni mađarski premijer autokratskih manira Viktor Orban.

Posljednji samit evropskih lidera protekao je u dobrom dijelu i u raspravi sa Poljskom uslIjed dugotrajnih tenzija između poljskih vladajućih nacionalista i liberalne većine evropskog bloka koje su naglo porasle kada je početkom oktobra poljski Ustavni sud donio odluku da su elementi zakona Evropske unije nespojivi sa Ustavom Poljske. Osporavajući centralno načelo evropske integracije, taj slučaj bi mogao izazvati krizu bloka koji se i dalje bori sa posljedicama Brexita, ali i mogućnost da Poljska izgubi velikodušne evropske finansijske injekcije.

“Sve češće evropske sudije donose odluke iza zatvorenih vrata. Sve se više takvih odluka donosi bez jasnih zakonskih osnova, putem pravne kreativnosti bez ikakve kontrole. Ovo je trend koji raste i vrijeme je da se to zaustavi i da se jasno kaže – ne.  Nadležnosti EU imaju jasne granice. Ne smijemo šutjeti kada se prelaze te granice. Dakle, kažemo da evropskom univerzalizmu, ali kažemo ne evropskom centralizmu”, kazao je Morawiecki.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, podsjetila je: “Kada su se pridružili Evropskoj uniji, građani Poljske dali su povjerenje Evropskoj uniji. Očekivali su da Evropska unija brani njihova prava, i to sa pravom. Evropska komisija je čuvar sporazuma. Vladavina zakona je ljepilo koje drži uniju na okupu. To je temelj našeg zajedništva. Od esencijalne je važnosti za zaštitu vrijednosti na kojima je naša unija osnovana. Demokratija, sloboda, jednakost. I poštivanje ljudskih prava. I to je ono što je svih 27 članica potpisalo, suverene države i slobodni ljudi čine uniju. Komisija će djelovati. Sve su opcije poznate. Poljska vlada mora objasniti kako namjerava zaštititi evropski novac, s obzirom na presudu njihovog Ustavnog suda”.

Poljski premijer ističe da Poljska neće pristati na ucjene, ali je spremna za dijalog, dok njegove bogatije zapadne kolege posebno žele spriječiti da njihovi novčani doprinosi u Evropskoj uniji koriste konzervativni političari, za koje smatraju da podrivaju ljudska prava utvrđena evropskim zakonima.

Sličan problem, doduše u manjoj mjeri, evropski blok ima i sa odlazećim premijerom Češke Andrejem Babišem, za kojeg je i međunarodni konzorcij istraživačkih novinara utvrdio brojne nepravilnosti u finansijskom poslovanju. On je na nedavnim izborima tijesno izgubio i priznao da odlazi u opoziciju te da će bez opstrukcija predati vlast koaliciji desnog centra Zajedno: “Čudo je da smo postigli takav rezulat. Nisam to očekivao. Ali činjenica je i to da nismo očekivali ni poraz. Želim čestitati gospodinu Fiali na sjajnoj završnici”.

“Buduća vlada, ukoliko preuzme mandat, jasne je prozapadne orjentacije, kada je riječ o geopolitičkom stajalištu. To znači da ne trebamo očekivati prijetnje raspisivanja referenduma o napuštanju NATO-a ili Evropske unije”, navodi politički ananlitičar Petr Just.

Koalicija Zajedno, koju čine konzervativci, demokršćani i liberali, i koalicija STAN, u kojoj su Piratska stranka i nezavisni gradonačelnici, potpisale su memorandum o saradnji u formiranju vlade jer te dvije koalicije ukupno imaju 108 od 200 zastupnika donjeg doma češkog parlamenta. Iz Budimpešte također dolaze neki novi signali – naime tamošnja ujedinjena opozicija je kandidirala za budućeg premijera Petera Marki-Zayja, konzervativnog gradonačelnika malog grada na jugu Mađarske, da se suprotstavi aktuelnom premijeru Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima zakazanim u proljeće naredne godine.

“Ovo su veoma pozitivne vijesti za sve Mađare jer pokazuju da same stranke nisu dovoljne. Ali svi ti mladi ljudi, koji su se priključili opoziciji, koji su postali aktivni, zaista mogu promijeniti sve. A to su loše vijesti za Fides”, kazao je Marki-Zay.

Evropski blok prolazi kroz možda najtežu krizu od nastanka. S jedne strane je sve izraženija zajednička američko-britanska vanjskopolitička geostrategija s kojom se Evropljani sve teže nose, dok ih s druge strane oko vrata steže ruska energetska omča. Ostati dosljedan plemenitim ciljevima kao što su borba protiv klimatskih promjena, solidarnost i jednaka prava za sve te u multipolarnom svijetu sačuvati politiku ekvidistance, veliki je izazov. Stoga bi političke promjene u neposlušnim istočnim članicama bile kao dar sa neba za Brisel, naročito kada se ima u vidu susjedstvo sa velikom i nezaobilaznom Rusijom.

Ovo je prilog iz vanjskopolitičkog magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Svijet Češka Poljska Mađarska