Češka podigla tužbu protiv Rusije radi kompenzacije za zemljište vrijedne 2,44 miliona dolara
(Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Češka podigla tužbu protiv Rusije radi kompenzacije za zemljište vrijedne 2,44 miliona dolara

Ministarstvo vanjskih poslova Češke saopćilo je da je podiglo tužbu protiv Rusije za kompenzaciju od 53 miliona kruna (2,44 miliona dolara) zbog plaćanja zakupa zemljišta u Pragu i drugim gradovima koje koristi ambasada te zemlje.

U maju je češka vlada desnog centra povukla naredbe iz 1970-ih i 1980-ih, koje su donijeli tadašnji komunistički vladari zemlje, a kojima je Rusiji omogućeno besplatno korištenje desetaka zemljišnih parcela.

Rusija će od sada morati da plaća zakup parcela, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova nakon što su narudžbe otkazane u maju.

Ta odluka označava daljnje pogoršanje bilateralnih diplomatskih odnosa koji su bili zahlađeni od prije ruske invazije na Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky izjavio je u srijedu da se tužba, podnesena sudu u Pragu, odnosi na "neosnovano bogaćenje" Rusije u posljednje tri godine.

- Poduzeli smo ovaj korak jer nismo dobili nikakav odgovor (od ruskih vlasti) tokom predsudskih poziva - navodi on u izjavi za javnost, dodajući da ministarstvo neće iznositi više detalja.

Češki ministar za evropska pitanja Martin Dvorak kazao je u maju da se neovlaštena dobit od zemlje ne može dozvoliti za podršku "okupaciji Ukrajine".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da retroaktivni zahtjevi za stanarinom izgledaju "kao zahtjev za otkupninom na državnom nivou".

Ruska ambasada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar poslat e-mailom u srijedu.

Češko - ruski odnosi pogoršali su se u posljednje dvije godine otkako je Prag 2021. optužio ruske obavještajne agente da stoje iza eksplozija u skladištu oružja u Češkoj 2014. godine.

Češki parlament proglasio je rusku vladu terorističkom u novembru prošle godine zbog njene agresije na Ukrajinu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Češka Rusija tužba
Rusija predsjednički izbori Vladimir Putin
0 07.12.2023 09:15
Belgija biznismen Rusija
0 06.12.2023 08:59
Rusija granatiranje Ukrajina
0 05.12.2023 13:00
arktičko vrijeme Rusija minusi
0 05.12.2023 10:14