Češka ministarka traži da se Evropa ne bavi 'tričarijama' kao što je klima

Češka ministarka traži da se Evropa ne bavi 'tričarijama' kao što je klima

Češka ministarka odbrane Jana Černohova apelovala je danas da Evropska unija prestane da se bavi "tričarijama" kao što je, recimo, borba protiv klimatskih promjena već treba da se ubrzano naoružava jer je Evropa zbog agresije Rusije na Ukrajinu kontinent u ratnom stanju."Rizik je veći nego prije dvije godine. Kao kontinent smo u ratnom stanju i moramo da se ponašamo u skladu s tim", kazala je češka ministarka odbrane u intervjuu portalu Aktualne.cz.

Ministarka koja spada u najveće "jastrebove" u češkoj vladi kritikovala je banke što svojim internim propisima koče proizvodnju i izvoz oružja. "Poslije se čudimo što nismo u stanju da šaljemo u Ukrajinu toliko municije koliko je Rusija u stanju, koja brzo obnavlja svoje zalihe. Kada ne bi rješavali sitnice i 'grindilove' neke stvari u Uniji bi mogle da idu brže", kazala je Černohova.

Češka je, prema najnovijim procjenama, prošle godine ponovila rekord iz 2022. i njena vojna industrija izvezla je i lani oružje i vojnu opremu u vrijednosti od 1,25 milijarde eura, dvostruko više nego ranijih godina. 

"U posljednje dvije godine izvoz u Ukrajinu bio je relativno veliki. Izvoz u Ukrajinu 2022. godine predstavljao je 45 odsto ukupnog izvoza. Prošle godine samo malo se uzimalo iz magacina a preovlađuje nova proizvodnja. Procjenjujem da je 2023. godina završena jednako uspješno kao prethodna izvozom od oko 1,25 milijarde eura", kazao je češkom listu Mlada fronta Dnes šef nacionalne Asocijacije odbrambene i bezbjednosne industrije Jirži Hinek.

Prije napada Rusije na Ukrajinu, Češka je izvozila upola manje oružja i opreme dvostruke namjene i izvoz se kretao do 700 miliona eura a izvoz u Ukrajinu je tada činio oko 15 odsto ukupnog izvoza.

Kao i ministarka odbrane Černohova, i Hinek je kritikovao interne propise u bankama koje ne samo da neće da finansiraju naoružavanje i odbijaju da odobre kredite za razvoj i povećanje proizvodnje već manjim preduzećima namjenske industrije odbijaju da uopšte otvaraju račune ili jednostavno zadržavaju uplate.

"Bila je isporuka za specijalne snage, trebalo je da stigne prije ofanzive da Ukrajinci mogu da operišu u pozadini neprijatelja. Uplata je zaustavljena. Banka ima jako oruđe u vidu zakona protiv pranja prljavog novca. Ali gdje je garancija da to banka radi s dobrim namjerama a ne zato da nanese štetu trgovini sa Ukrajinom? Šta ako je nekog od zaposlenih u banci korumpirala ruska obavještajna služba", kazao je šef Asocijacije češke vojne industrije.

Hinek je upozorio da je sadašnji sistem u bankama takav da nije u stanju da osigura da Ukrajinci dobiju isporuke na vrijeme.

federalna.ba/Beta

Češka ministrica Ukrajina