Češka će donirati desetke miliona eura za kupovinu artiljerijske municije za Ukrajinu
(Izvor: Fena/Arhiv)

Češka će donirati desetke miliona eura za kupovinu artiljerijske municije za Ukrajinu

Češka će donirati desetke miliona eura inicijativi koju predvodi za kupovinu stotina hiljada komada artiljerijske municije za Ukrajinu, saopćio je premijer Petr Fiala.

Dvije godine nakon ruske invazije u punom obimu, najhitnija potreba za Ukrajinu je artiljerijska municija jer obje strane koriste jaku topovsku vatru da zadrže uglavnom statične, utvrđene položaje duž linije fronta od 1.000 kilometara.

Donatorski napor predvođen Češkom pridobio je oko 18 zemalja, a Njemačka je obećala najveći doprinos do sada, 576 miliona eura za 180.000 komada artiljerijske municije.

Fiala je u srijedu navečer na televiziji CNN Prima News kazao da će češki doprinos biti u stotinama miliona kruna, što je jednako desecima miliona eura.

- To otprilike odgovara udjelu koji zemlja naše veličine i prosperiteta treba da uloži - izjavio je Fiala.

Česi su, preko tima vladinih zvaničnika i privatnih kompanija, zatražili najmanje 800.000 komada municije velikog kalibra iz zemalja širom svijeta, a prve isporuke Ukrajini očekuju se do juna.

Češki zvaničnici saopćili su, međutim, da taj broj nije konačan i da bi bilo više municije dostupno širom svijeta ako bi se osiguralo više sredstava, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Češka Ukrajina euri
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
Vladimir Putin Ukrajina zauzimanje Harkov
0 17.05.2024 13:33
Sergej Šojgu prioriteti rat Ukrajina
0 16.05.2024 12:45