Centralna izborna komisija BiH usvojila Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u DNPSBiH

Centralna izborna komisija BiH usvojila Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u DNPSBiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojila Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u  Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, saopćeno je iz CIK-a.

Prema usvojenoj odluci:

  1. a) Kandidatska lista predlagača Denisa Šulića nije osvojila nijedan glas;
  2. b) Kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić osvojila je 12 glasova
  3. c) Kandidatska lista PDP-Partija demokratskog progresa osvojila je 12 glasova;
  4. d) Kandidatska lista predlagača Milana Radovića, osvojila je 16 glasova;
  5. e) Kandidatska lista predlagača Anje Ljubojević osvojila je 13 glasova;
  6. f) Kandidatska lista predlagača Igora Žunića osvojila je 14 glasova;
  7. g) Kandidatska lista predlagača Saše Grbića osvojila je 2 glasa i
  8. h) Kandidatska lista predlagača Mladena Ilića osvojila je 14 glasova.

Dodjelu mandata u Dom naroda Pralamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske Centralna izborna komisija BiH izvršit će nakon pravosnažnosti navedene odluke na koju se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je i Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Posavskog kantona prema kojoj se mandati dodjeljuju Mehmedu Memševiću (Bošnjak), Iliji Iliću (Hrvat) i Svetlani Kamenjaš (Srpkinja).

Imajući u vidu da Skupština Posavskog kantona nema izabranih poslanika iz reda Ostalih, popuna jednog mandata iz reda Ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Danas je Centralna izborna komisija BiH razmatrala i izvještaje o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Zbog identičnih količnika, bit će izvršeno žrijebanje, i to:

- Za dodjelu petog mandata iz reda hrvatskog naroda iz Hercegovačko-neretvanskog kantona žrijebat će se dvije kandidatske liste, dok će se za dodjelu dva mandata iz reda srpskog naroda žrijebati tri kandidatske liste.

- Za dodjelu trećeg i četvrtog mandata iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog kantona žrijebat će se tri kandidatske liste.

Rezultate posrednih izbora iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Centralna izborna komisija BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja, navedeno je u saopćenju.

federalna.ba/Fena

CIKBiH