Centar za savremenu kulturu KRAK: Večeras koncert "Brokenchord"

Večeras u bihaćkom Centru za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać) s početkom u 21:30 sati, biće upriličen koncert benda "Brokenchord". 

"Brokenchord" je zapravo pseudonim iza kojega se krije Litvanac Ernestas Kaušylas.

U današnjoj formaciji Brokenchord je tročlani muzički projekat, kojega pored njega, čine Ignas Kasikauskas i Vilius Lengvinas. Glavna odlika njihovog muzičkog stila je zanosna ambijentalnost i naglašena sinematičnost.

Pomni slušalac bi mogao prepoznati istraživački nerv koji dolazi iz potrebe da se muzičkim jezikom opišu osjećaji otuđenja i odvojenosti. Ipak, njihovi komadi nisu pesimistični ili „crni“. U njima je prisutna slojevitost života i trodimenzionalnost ljudskog bića koje je dakako u centru njihovih kompozicija.

"Brokenchord" je rezultat kontinuiranog traganja i nepresušne ekspresije koju prati stalna promjena – od davnih početaka muziciranja u DJ-formatu Ernestasa Kaušylasa sve do tročlanog benda danas.

Neka vrsta njihove izražajne okosnice jeste hibridan pristup koji podrazumijeva kombinaciju električnih elemenata i ambijentalnih „bespilotnih“ zvukova električne gitare. Sam naziv (Brokenchord) veže se uz prvi nastup obilježen puknutom gitarskom žicom te velikom tremom; nastupom koji je na kraju bio uspješan i tako postao nosiocem Kaušylasovog muzičkog identiteta.

"Brokenchord" se također može opisati kao soundtrack za dugačke večernje šetnje usamljenog ali zadovoljnog pojedinca u velikom gradu. Razvučene melodije, istegnuti i ublaženi ritmovi nosioci su istovremeno i sjete i radosti; i pesimizma i optimizma; i straha i nade. Bend vrlo dobro uprizoruje ono neizrecivo i neobjašnjivo što čini jedan život kompleksnim i zanimljivim.

Međunarodnu prepoznatljivost Ernestas Kaušylas je ostvario sa osamnaest godina kada je gostovao na BBC Radio 6 (2010) koju moderira Mary Anne Hobbs, da bi potom ostvario saradnju sa bendom Radiohead na zvaničnom remiksu stvari Give Up The Ghost. 

Njegov "Brokenchord" se najbolje razumijeva u kontekstu onoga što rade izvođači i producenti ko što su Bonobo ili Illum Sphere. Nastup "Brokenchord"a u Bihaću obilježen je potrebnom za rekreiranjem i oživljavanjem neposredne okoline i industrijskog susjedstva KRAK centra. Njihov nastup podržan je od  Robert Bosch fondacije- saopćeno je iz Centra za savremenu kulturu KRAK, Bihać.

federalna.ba

koncert