Čengić za Rezime: Trojka se sigurno treba širiti

Možda nije trebalo izbacivati SBiH iz vlasti i protivio sam se tome u Kantonu Sarajevo. Ali kada je SBiH izgubila dva zastupnika to više nije bilo održivo. Trojka se sigurno treba širiti, a vidjet ćemo šta će Bakir Izetbegović uspjeti okupiti, jer ipak su NES i SBiH dobile glasove na platformi protiv SDA. Naredni test su lokalni izbori, izjavio je Irfan Čengić, novoizabrani načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, u emisiji Rezime.

Komentirajući uvjerljivu pobjedu na prijevremenim izborima za načelnika, Čengić kaže da nema puno razloga za slavlje – 'čeka nas puno posla, a kratak je period do narednih izbora'.

„Malo smo proslavili, nema puno razloga za slavlje. U narednih 11 mjeseci, do narednih redovnih izbora imamo puno posla. Rezultati su onakvi kakve smo i očekivali, a iza njih stoji naporan rad svih onih koji su podržavali moju kandidaturu“, rekao je Čengić.

Ističe da se Starim Gradom zadnjih 15 godina 'baš vladalo' iz jednog centra moći, a ne sistematski i po zakonima, što je dovelo, kako kaže, da je Općina od maja mjeseca u blokadi, a načelnik u zatvoru. Ne smijemo takav način vladanja nastaviti, moramo biti servis građana, poručio je Čengić.

Smatra da je odziv građana na izborima bio očekivan.

„Rekao sam da će izlaznost biti negdje između 9 i 12 hiljada jer ovo su vanredni izbori, jer se ne bira Općinsko vijeće“, pojasnio je.

Govorio je i o programu i planu rada:

„Održao sam sastanak sa v.d. načelnicom Općine i predsjedavajućim Općinskog vijeća gdje smo dogovorili za novembarsku sjednicu da  stavimo rebalans budžeta i nacrt strategije razvoja Općine Stari Grad kako bismo mogli raditi na drugim dokumentima, do kraja godine planiramo da usvojimo sistematizaciju i organizaciju samog organa uprave kako bi na postavili zdrave temelje za sljedeći rad. Ono što još planiramo je osnivanje javnog preduzeća kako bismo parkinge i sve izvore problema vrlo brzo počeli rješavati“, objašnjava Čengić.

Kada je riječ o odnosu Općine i Kantona Sarajevo, navodi:

„Mi smo u zadnjih 15 godina imali problem da Općina Stari Grad iznad prosječno uplaćuje porez na dohodak, a Općina nije povlačila kapitalne projekte iz Vlade Kantona Sarajevo. Planiramo da tražimo onoliko proporcionalno koliko uplatimo novca, tu sam dobio podršku i premijera i resornih ministara“.

Čengić također navodi da je svu svoju energiju usmjerio na rad u Skupštini Kantona, parlamentu i Općini Stari Grad.

„Ja sam govorio o stanju u partiji do samog Kongresa. Kada sam vidio da su ljudi spremni na Kongresu da mimo Statuta rade, onda se ne vrijedi više boriti za to“, kaže Čengić.

O blokadi rada državnog nivoa vlasti kaže kako svako nosi svoj dio odgovornosti.

„Ja sam i kada se pravila vlast, govorio da sa Dodikom i SNSD-om to neće biti moguće“.

Dodaje i da Dodikove ideje o Velikoj Srbiji treba ozbiljno shvatiti, ali im ne treba davati previše pažnje jer onda se priča samo o tim temama.

Istakao je da od posjete Ursule von der Leyen našoj zemlji ne očekuje mnogo.

„U ovih 10-11 mjeseci nismo uradili mnogo na prioritetima. Propustili smo da usvojimo zakon o sukobu interesa, zakon o zaštiti prijavitelja korupcije. Najveći problem će biti reforma Ustavnog suda. Probosanske strane moraju imati svoje prijedloge, pa da se priča o našim prijedlozima, a ne stalno o Dodikovim idejama“, smatra on.

Kada je riječ o ulozi stranaca u BiH, poručio je da je 'naš kompas prvo Washington pa Brisel'.

„Ali svjesni smo da Brisel ima svoje unutrašnje probleme i oni se često prelamaju na BiH. Mi nemamo drugog izbora, naš geografski položaj i historija nas nužno upućuje na partnere u Washingtonu i Briselu, a nama je da više lobiramo tamo“, kategoričan je Čengić.

Iznio je i svoje mišljenje o situaciji na Bliskom istoku:

„Drago mi je kako je naš ambasador glasao u UN-u i podržao rezoluciju koja traži prekid vatre. Moramo imati osjećanja za narode koji trpe teror. Osuđujem i napad Hamasa, ali to ne može biti opravdanje za genocid, ubijanje djece i bombardovanje bolnica“, zaključio je Čengić.

federalna.ba

Rezime Irfan Čengić
Safet Softić Rezime
0 20.02.2024 18:17
Aleksandar Damjanović Vlatko Glavaš Rezime
0 19.02.2024 18:18
Rezime Aleksandar Aco Damjanović Vlatko Glavaš
0 19.02.2024 18:16
Atifa Buldić-Bešić Jasna Vatreš Rezime
0 15.02.2024 18:24
Atifa Buldić-Bešić Jasna Vatreš Rezime Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka BiH
0 15.02.2024 18:15