Čelnik MSF: Djeca u Gazi svjedoci su masakriranja vlastitih roditelja
(Izvor: AA)

Čelnik MSF: Djeca u Gazi svjedoci su masakriranja vlastitih roditelja

Čelnik organizacije Ljekari bez granica (MSF) poručio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da su medicinski timovi u Pojasu Gaze smislili novi akronim: WCNSF - ranjeno dijete, bez preživjele porodice.

- Djeca koja prežive ovaj rat neće nositi samo vidljive rane traumatskih ozljeda, nego i one nevidljive - poručio je međunarodni generalni sekretar MSF-a Christopher Lockyear 15-članom vijeću.

- Postoji stalno raseljavanje, stalni strah, i djeca su svjedoci da su članovi njihovih porodica doslovno raskomadani pred njihovim očima. Te psihološke traume dovele su do toga da nam djeca od pet godina kažu da bi radije umrli - izjavio je on.

Lockyear je osudio Sjedinjene Države, rekavši da je zaprepašten što su u više navrata koristile svoje pravo veta kako bi spriječile vijeće da zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

- Narodu Gaze je potreban prekid vatre, ne kada je to izvodivo, nego sada. Potreban im je trajni prekid vatre, a ne privremeni period zatišja. Sve manje od otoga je grubi nemar - kazao je Lockyear.

SAD su uložile veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a od početka borbi 7. oktobra, posljednji put blokirajući u utorak zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre dok umjesto toga traži od vijeća da pozove na privremeni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca koje drži Hamas, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Gaza djeca