videoprilog Valerije Bago (Federacija danas)

U Mostaru se nadaju novim uspješnim suradnjama s MMF-om i SB-om

Impozantna je lista suradnji u kojima je, među ostalim, Svjetska banka financijski potpomogla brojne projekte Grada Mostara. Gradonačelnik Mario Kordić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem ugostio je predstavnike Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog momentarnog fonda u Mostaru. Spomenuvši neke od aktualnih problema, poput deponije Uborak, čelnici Mostara nadaju se novim uspješnim suradnjama s MMF-om i Svjetskom bankom.

Od prošlog tjedna pročistač otpadnih voda u Mostaru je dobio uporabnu dozvolu čime je završen projekt financiran, među ostalim, i sredstvima Svjetske banke. Čelnici Mostara nadaju se daljnjoj suradnji, a u procesu je i zahtjev za kreditna sredstva kako bi deponija Uborak ostvarila plan prilagodbe.

"Pregovori su u dobroj fazi i pred završetkom, imamo još izvjesnih problema. Međutim, nadam se da ćemo vrlo brzo i to riješiti i početi plan prilagodbe kao takav primjenjivati i sanirati to polje i otvoriti nekakvu novu mogućnost kroz pet godina", kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Jedan od najvažnijih projekata koji je na području Mostara realiziran uz pomoć sredstava Svjetske banke, svakako je obnova simbola grada - Staroga mosta. Iako je primarni zadatak svakog mosta da spaja dvije strane obale, Svjetska banka je prepoznala važniju funkciju, a to je zajedništvo.

"Željeli smo da budemo dio ovog napora jer snažno vjerujemo da kada ponovo izgradimo ovaj most i kada obnovimo njegovo okruženje to će dat jednu izvanrednu priliku za pomirenje Bosne i Hercegovine", istakao je Akihik Nishi, potpredsjednik Svjetske banke.

"Obnova Starog mosta je prvi i jedini slučaj da je Svjetska banka financirala jedan UNESCO-ov projekt u cijelom svijetu. Dakle, i tu se prepoznao značaj Mostara i Starog mosta", naveo je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Mnogi su kapitalni projekti od ključne važnosti kako za grad Mostar, tako i za Bosnu i Hercegovinu. Predstavnici Svjetske banke su poslali poruku da u Bosni i Hercegovini prepoznaju odlučnost koja će nastaviti investirati u osnove ekonomskog razvoja gdje će Svjetska banka svakako biti na raspolaganju za daljnju suradnje.

federalna.ba

Mostar MMF Svjetska banka
Mostar
0 29.01.2023 09:47
Vincekovo Buna Mostar Buna
0 28.01.2023 15:03
Nedim Hadžić FK Velež Mostar
0 28.01.2023 13:46
Mostar Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
0 27.01.2023 13:10