Čelnica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala napustila grupu za ljudska prava

Čelnica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala napustila grupu za ljudska prava

Čelnica ukrajinskog ogranka Amnesty International napušta tu grupu za ljudska prava nakon što grupa optužila ukrajinske oružane snage da ugrožavaju živote civila postavljajući vojnike u stambene kvartove tokom ruske invazije.

Amnesty je to objavila u četvrtak, i Kijev je to povezao s ruskom propagandom i dezinformacijama.

Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je grupu da popušta pred, kako ih je nazvao, ruskim neisprovociranim napadima na Ukrajinu. Grupa za ljudska perava, tvrdi on, pokušava prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu.

Oksana Pokalčuk, nacionalna čelnica Amnestyja, objavila je na Facebooku u petak navečer da je ukrajinski ured konstantno naglašavao da je informacija koju je grupa objavila u četvrtak trebala uzeti u obzir poziciju ukrajinskog ministarstva odbrane.

- Kao rezultat toga, nesvjesno, organizacija je stvorila materijal koji zvuči kao podrška ruskom narativu. U pokušaju da zaštiti civile, ova studija je postala sredstvo ruske propagande - tvrdi Pokalčuk.

- Bolno mi je priznati to, ali se mi ne slažemo sa čelništvom Amnesty Internationala u vrijednostima. To je razlog zašto sam odlučila da napustim tu organizaciju - dodala je ona, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Oksana Pokalčuk Ukrajina Amnesty International